Ikona Formule 1 Hamilton poručio da izraelski napadi na Gazu moraju prestati

Sedmostruki šampion Formule 1 Lewis Hamilton pozvao je na zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze koji traju više od sedam mjeseci i izazivaju humanitarnu katastrofu.

“Dosta je bilo. Ne možemo nastaviti da gledamo ovu tragediju i šutimo. Trauma i teror koji doživljava toliki broj ljudi, ali posebno nevina djeca je užasavajuća. Ovo mora prestati – za djecu, za njihove porodice i za njihove živote”, naveo je 39-godišnji vozač Mercedesa iz Velike Britanije na društvenoj mreži Instagram u utorak.

Hamilton je podijelio i Reels video o djeci koja žive u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je Izrael napao uprkos presudi Međunarodnog suda pravde.

Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopštila je da je u izraelskom napadu u nedjelju na kamp za raseljene u Rafahu u blizini logističke baze UNRWA u Tal al-Sultanu ubijeno najmanje 45, a ranjeno 250 osoba, uglavnom djece i žena. Nakon napada brzo se proširio požar.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

Komentar

Komentari su zatvoreni.