Foto: Na kafi sa gradonačelnikom Lugavićem mladi Tuzle diskutovali o značajnim temama

U Gradskoj upravi Tuzle u srijedu je održano druženje i diskusija mladih sa gradonačelnikom dr.sc. Zijadom Lugavićem pod nazivom “Na kafi sa… gradonačelnikom”. Druženje koje je organizovao Omladinski pokret “Revolt” u saradnji sa Službom za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle, okupilo je mlade osobe kako bi diskutovale o značajnim temama kao što su zdravstvo, potrebe osoba sa invaliditetom i javni prevoz.

Gradonačelnik Lugavić naglasio je važnost ovakvih okupljanja za transparentnost i direktnu komunikaciju sa građanima. “Otvorenost i razgovori sa našim sugrađanima su ključni za poboljšanje naših usluga. Danas smo razgovarali o tri važne teme: zdravstvo, potrebe osoba sa poteškoćama u razvoju i javni prevoz. Postigli smo nekoliko konkretnih zaključaka, uključujući obavezne godišnje edukacije za zdravstveno osoblje o komunikaciji sa osobama sa poteškoćama u razvoju. Takođe, proširujemo dostupnost psiholoških usluga za mlade, uključujući i one koji ne žive u Tuzli,” istaknuo je gradonačelnik Lugavić.

Predstavnici JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović“ Tuzla i Gradske uprave Tuzla također su učestvovali u diskusiji, pružajući uvid u trenutne projekte i planove za unapređenje usluga.

Tokom sastanka, govorilo se i o unapređenju usluga za osobe sa invaliditetom. Grad Tuzla je prošle godine započeo projekat prilagođavanja šalter sala i liftova za osobe sa invaliditetom, a dodatno će biti implementirane govorne poruke u liftovima za slijepe i slabovidne osobe.

Psiholog u Informativnom centru Lotos, Senaida Sarajlić,  naglasila je važnost inkluzivnosti: “Ovakvi sastanci omogućavaju mladima, uključujući i mlade sa invaliditetom, da iznesu svoje probleme i potrebe.”

Poseban naglasak stavljen je na poboljšanje javnog prevoza. Gradonačelnik Lugavić je informisao učesnike o izradi studije koja će pružiti smjernice za unapređenje prevoza u Tuzli, te se očekuje da studija bude prezentovana Gradskom vijeću u naredna dva mjeseca.

Predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzle, Almira Redžepagić, istakla je značaj ovakvih aktivnosti za mlade: “Drago mi je što možemo adresirati zajedničke probleme i raditi na pronalaženju rješenja uz podršku Gradske uprave.”

Predsjednica Omladinskog  pokreta Revolt, Azra Musić izrazila je zahvalnost gradonačelniku Lugaviću i Gradskoj upravi, te je kazala: “Ova kafa je od velikog značaja za mlade. Radit ćemo kontinuirano na održavanju i unapređenju ove saradnje.”

Druženje “Na kafi sa….gradonačelnikom” omogućilo je mladima da postavljaju pitanja, daju prijedloge i iznose ideje za poboljšanje statusa mladih u Tuzli, pružajući im priliku da upoznaju predstavnike vlasti u opuštenijem okruženju i pokrenu važne razgovore. Također, dogovoren je i termin za novo druženje i kafu sa gradonačelnikom.

(TIP)