Banovići: Izgradnja teniskih terena na prostoru Zaštićenog pejzaža ‘Konjuh’ 

Na prostoru Javne ustanove Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ izvode se radovi na izgradnji dva teniska terena, i to u okviru planirane sportsko-rekreativne zone „Zelenika“. Vrijednost radova je oko 120 hiljada KM i izvodi ih grupa ponuđača „Holex“ d.o.o. Živinice (lider) i „Flex invest“ d.o.o Sarajevo (član). Radi se o projektu koji je odobren od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još prošle (2023) godine, a po raspisanom javnom pozivu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Federalna vlada je za isti osigurala 90 hiljada KM, dok je preostalih 30 hiljada maraka obezbjedio Zaštićeni pejzaž preko osnivača Vlade TK.

Prema riječima direktora JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Seada Avdića, projekat je u završnoj fazi. Slijedi nanos asfaltnog materijala te nanošenje akrilnog premaza. Svečano otvaranje terena  očekuje se polovinom jula. Radove je obišao općinski načelnik dr. Bego Gutić koji je kazao da su ovakvi sadržaji potrebni Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ i oni su preduslov za razvoj turizma na ovom prostoru. Budući da je jedna od strategija Općine razvoj turizma, istakao je da su Banovići svakako i najzainteresovaniji za razvoj turističkih sadržaja i sportske infrastrukture, jer bez dobre infrastrukture teško je privući nove goste.

Regulacionim planom JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“, na prostoru sportsko-rekreativne zone „Zelenika“, planirana je i izgradnja košarkaškog i rukometnog terena, kao i velikog nogometnog terena. Oni će biti pristupačni svim gostima, a njihovo korištenje regulisat će se cjenovnikom ustanove.

(TIP)