Izetbegović: Uvodi se verbalni delikt za političare iz FBiH, posebno Bošnjake

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović saslušan je danas u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje je zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela “raspirivanje mržnje”.

U obraćanju medijima nakon saslušanja Izetbegović je kazao da je dao izjavu i tražio da mu dostave integrali tekst pres-konferencije “sa koje je jedna izjava izvučena, jedna rečenica i sa govora u Hadžićima gdje je također izvučeno dvije-tri rečenice”. Istakao je da se čak i iz tako reduciranih stvari, stvari izvučenih iz konteksta ne može zaključiti da se radi o govoru mržnje.

– Da vidite te izvatke i ono što nam se stavlja na teret, učinilo bi vam se nevjerovatnim. Jedino je nevjerovatnije šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, vrijeđanje, šta se sve toleriše kada su u pitanju političari iz RS-a – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da se uvodi verbalni delikt za političare iz FBiH, posebno Bošnjake.

– Mislim da se radi o pokušaju daljeg izjednačavanja strana, relativiziranja istine o onome što se dešavalo u BiH i šta se sada dešava u BiH – kazao je Izetbegović.

Dodao je da su izjave date 2022. godine.

– Izjave su date u vrijeme kada smo se pokušavali suprostaviti nametanju onoga što će poslije toga nametnuti visoki predstavnik, u vremenu kada je Milorad Dodik prijetio da će da zabrani rad Oružanim snagama i prisustvo OS i institucija BiH na teritoriji RS, da će preuzeti silom kasarne onako kako je to urađeno 1992. godine, kada su pjevali pjesme o tome kako će ponovo biti pakao i kako će teći krvava Drina, i silaze četnici sa srpskih planina, kada je Vulin govorio da neće biti mira i stabilnosti na Balkanu dok svi Srbi ne budu živjeli u istoj državi. U tom kontekstu su date izjave u kojima nema moje izjave, u kojima nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje – kazao je Izetbegović.

Novinarima se obartila i Izetbegovića advokatica Senka Nožica, koja je naglasila da je iznenađena što se nekome na teret stavljaju rečenice izvučene iz konteksta.

– Ne da nema nijednog elementa za pokretanje krivičnog postupka, nego nema ni elementa za provjeru Tužilaštva. Izetbegović je političar i neće se braniti šutnjom. Očekujem da će Tužilaštvo biti stručno i obustaviti ovu istragu – dodala je.

Prije Izetbegovića saslušani su i predsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)