Čavalić: Izbor sudije Ustavnog suda BiH odredit će buduću političku sudbinu FBiH, tri su opcije danas na sjednici…

Tri su moguća ishoda sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH po pitanju izbora sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ako dođe do glasanja, zastupnici većine trebaju glasati na bazi savjesti, a ne instrukcija i ubijeđen sam da neće imati sankcija jer je većina klimava, kazao je Admir Čavalić, predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke za BiH u Parlamentu FBiH. 

Naglasio je i da Stranka za BIH neće podržati izbor HDZ-ovog Marina Vukoje za sudiju jer smatraju da je ozbiljno narušena procedura, te da to smatraju i predstavnici većine, ne samo opozicije. 

– Današnja sjednica, osim par zakona i nacrta zakona, uglavnom je fokusirana na izbor sudije Ustavnog suda BiH i mislim da će to odrediti buduću političku sudbinu FBiH, kako će neko glasati, to će odrediti unutar pojedinačnih subjekata posebno Trojke, kakav će biti raspored snaga, u konekstu prijedloga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se ne podrži – rekao je Čavalić.

Kazao je da Stranka za BiH neće podržati jer smatra da je ozbiljno narušena procedura.

– To smatraju i predstavnici većine, ne samo opozicije. Mislim da se svi slažemo da je ozbiljno narušena procedura izbora jer se parlamentarcima ne omogućava da biraju. Birati znači da imate bar dvije alternative. Jedno ime nije biranje nego potvrđivanje. U Ustavu piše da  Zastupnički dom bira, a ne potvrđuje – podsjetio je Čavalić.

Smatra da je neizvjesan ishod sjednice, posebno nakon reakcije i dva člana Predsjedništva BiH, niza intelektualaca…

– Ovo nije izbor direktora komunalnog vodovoda koji se može zamijeniti za godinu, dvije ako ne radi dobro. Mi biramo pojedinca u najviši organ odlučivanja u narednih 19 godina.

Apelujem na zastupnike da se ne ponašaju po instrukcijama centrale, da glasaju na bazi savjesti. Ubijeđen sam da neće imati sankcija jer je većina klimava, zategnuta. To što neko ne podrži iz većine, neće imati sankcija. Ostat će dio većine i vjerovatno će ova Vlada ostati – dodao je Čavalić.

Kazao je i da ostatak dnevnog reda zavisi od prve tačke koja se tiče izbora sudije, te da to definira izbor predsjedavajućeg doma, radna tijela, FTV i slično.

– Tri su opcije: da se ne usvoji dnevni red i to je elegantan način da neki iz većine kažu “nećemo podržati Vukoju”, druga je da ne glasaju i obori se, i treća da se izabere Vukoja i tako završi sjednica – rekao je Čavalić.

Odgovorio je da je rečeno da vladajući imaju jedinstven stav, ali da on zna da ima nekoliko pojedinaca koji se ne slažu, no da je moguće da drže maske do kraja.

– Trenutno većina smatra da imaju 50 ruku. Mi ćemo se kao opozicija boriti da ne bude tih 50 ruku apelujući na savjest svakog pojedinačnog zastupnika – istakao je Čavalić.

Napomenuo je da, osim većine, vjerovatno Slaven Raguž podržati izbor sudije Ustavnog suda, BiH i da je to ta 52 ruka, i” kolega Mario Karamatić, ne znam vodi li se kao dio većine, ali će vjerovatno glasati za”.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Ajdin Cocalić)