Svjetski kup u biciklizmu: Lejla Njemčević osvojila drugo mjesto u Češkoj

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja osvojila je drugo mjesto na Svjetskom kupu u maratonu u Novom Mestu na Morave u Češkoj Republici, nakon jedne od najuzbudljvijih utrka Svjetskog kupa posljednjih godina.

Nakon pet sati i 45 minuta pobjedu je odnijela Vera Looser, dok je Lejla Njemčević prošla kao drugoplasirana kroz cilj sa zaostatkom od samo 29 sekundi. Na trećem mjestu završila je Rosa Van Doorn iz Holandije.

Staza dužine 124 kilometra, koja je vožena u dva kruga donijela je taktičko utrkivanje s obzirom na mnogo ravnih dionica. Nakon prvog kruga grupa od šest biciklistkinja se izdvojila.

Ubrzo grupa je spala na vodeći trojac u kojem je bh. takmičarka najduže bila na vodećoj poziciji. Nakon tehničke dionice Looser je uspjela steći prednost oko jedne minute, ali je Njemčević snažnom vožnjom spojila grupu od tri takmičarke. Pobjednica je odlučena na posljednjem tehničkom usponu, na kojem je Njemčević ušla kao prvoplasirana ali pravi malu grešku zbog koje je izgubila pobjedu.

“Veoma interesantno i nevjerovatno teško utrkivanje od skoro šest sati. Od samog starta išla sam na pobjedu. Ipak, ostale takmičarke nisu željele da surađuju te sam većinu utrke provela na čelu grupe i potrošila dosta energije. Iako sam prošle godine ovdje upisala pobjedu ne mogu biti nezadovoljna drugim mjestom. Ostala su još dva Svjetska kupa do kraja i moj cilj je odbrana titule ukupne pobjednice. Naredna utrka će biti sigurno jedna od najtežijih koje smo vozili s obzirom na to da nas očekuje 5.000 metara uspona“, rekla je Njemčević.

Bh. takmičarka je borbenom vožnjom na utrci prikupila veliki broj simpatija od strane gledalaca na utrci, te je imala podršku publike na čitavoj stazi, navode iz njenog tima.

Naredna utrka Svjetskog kupa koja će se održati u Francuskoj na rasporedu je krajem juna, a takmičare očekuje jedna od najtežih utrka u kalendaru Svjetske biciklističke federacije, sa 5.000 metara uspona na 100 kilometara dužine.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Fena)