Čović: Usvajanje rezolucije o Srebrenici izazvalo novu krizu i podjele u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN izazvalo novu krizu i podjele u BiH, te pokazalo da BiH nema spoljnu politiku.

“Otvorili smo pitanje nefunkcionisanja Bosne i Hercegovine. Praktično se pokazalo da mi nemamo strategije vanjske politike i  da nemamo pravog zakona o vođenju vanjske politike. Pokazali smo da nemamo dosljednost i da ovisno od toga ko zastupa BiH u nekoj instituciji i ima svoj stav”, izjavio je Čović za “Radio televiziju Herceg Bosne”.

Čović se pita zašto neko danas pokreće takva pitanja te dodao da su se politički predstavnici Srba iz RS i Srbije osjetili pogođenima, kao i veći dio srpskog naroda.

On je kazao da se ništa novo za Bosnu i Hercegovinu nije dogodilo.

„Ne mislim da se išta novo dogodilo do nastavka onih podjela, različitog gledanja na događanja u Domovinskom ratu, pa i same zločine koji su se događali. Što se tiče genocida u Srebrenici, barem kada je u pitanju hrvatska strana, imali smo jasna stajališta oko toga pa i pri svojim odlascima tamo“, kazao je Čović pojašnjavajući i da se on o Srebrenici odredio odlazeći tamo u različitim ulogama te da se taj događaj ni na koji način ne može osporavati niti mu davati bilo kakvu drugu dimenziju.  

Upitan je li donošenje ove rezolucije način dolaženja do pomirenja, kao što su neki njeni zagovornici govorili, Čović je istaknuo da je evidentno da nije jer drugačije gledamo na odnose unutar BiH.

„Mi bismo što prije trebali izići iz ovog ambijenta i ne smijemo se dugo zadržati u raspravi o Rezoluciji o Srebrenici“, kazao je Čović podsjetivši da je međunarodni sud jasno kazao što se dogodilo u Srebrenici, te da što prije treba krenuti u procese koji nisu povezani sa spomenutom temom.

On smatra da neće biti jednostavno izaći iz aktualne krize, a da jedinu mogućnost za to vidi u dogovoru domaćih političara o nastavku evropskog puta zemlje.

(TIP/Izvor: Srna)

5 komentara

 • Alen Mulamuhic says:

  Vanjska Politika nam je u skladu sa standardima kojima ste vi i vasi trenutno najveci prijatelji iz BL i BG doprinjeli. Pored Vas mi smo sretni sto uopste imamo krov nad glavom. Nista se to zaboravit nece!

 • Tuzlak says:

  Nevjerovatno da ovaj ustaša i upravnik logora za Bošnjake ima obraza da se uopšte javlja. Ujedno, nešto bulazni o opasnosti Rezolucije. Marš, ustašo, nećeš nikada dobiti 3, entitet i Izborni zakon po svojoj volji!

 • Smiješni virus says:

  ovo je sramna izjava negatora genocida i ruštelja države BiH

 • Maribor says:

  Kurton

 • Mile Hašišar says:

  Kakav legitimni ljigavac . Zbog takvih majmuna mladi odlaze iz B i H !!!

Komentari su zatvoreni.