Specijalne jedinice MUP-a RS u Srebrenici:”Dovukli su sve sile što imaju”

Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske od jutros se raspoređuju se u blizini Srednjoškolskog centra u Srebrenici, što je zabilježeno na snimcima koji kruže društvenim mrežama. O policijskim punktovima i žandarmeriji jutros je na društvenoj platformi X javio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica. “Policijski punkt, kombi pun žandarmerije, 300 metara od moje kuće. Moja kuća je nekih 15 kilometara od Srebrenice gdje će se danas održavati sjednica Vlade RS-a”, napisao je Suljagić dodavši da je jedan oklopni transporter na putu Srebrenica-Potočari-Despoti. “Sve sile što imaju su danas dovukli ovdje. Mi sad, kao, treba da se prepadnemo”, kaže Suljagić.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (DKPT BiH) kažu da ja MUP RS pojačao određene sigurnosne aktivnosti, te su tri transportera upućena prema Srebrenici. DKPT BiH je dodatno pojačao osiguranje Memorijalnog centra.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari radit će samo do 14 sati, a pristup će biti omogućen samo onima koji su ranije najavljeni i koji imaju odobrenje.

Danas se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasa o rezoluciji o Srebrenici kojom je predviđeno  da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici. U Srebrenici je za danas najavljena sjednica Vlade RS. 

(TIP/Izvor: federalna.ba)