Schumacherova porodica dobila novčanu nadoknadu od časopisa koji je objavio lažni intervju

Porodica sedmostrukog svjetskog šampiona Formule 1 Michaela Schumachera dobila je novčanu nadoknadu, 200.000 eura, od izdavača njemačkog časopisa koji je objavio “intervju” sa legendarnim njemačkim vozačem napravljen pomoću vještačke inteligencije. Kako je danas prenio Sky, portparol porodice je potvrdio za Reuters presudu suda u Minhenu i iznos odšete koji će platiti izdavačka kuća časopisa Die Aktuelle.

Urednica časopisa je otpuštena prošle godine, a izdavač se izvinio porodici.

List je na naslovnoj strani od 15. aprila prošle godine objavio fotografiju nasmijanog Schumachera uz naslov: “Mihael Schumacher, prvi intervju”. U podnaslovu je pisalo “Zvuči varljivo realno”, a u tekstu je pisalo da je citate napravila vještačka inteligencija.

Jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 doživio je tešku povredu glave na skijanju u decembru 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti.

On je šest mjeseci bio u indukovanoj komi, iz koje je probuđen u junu 2014. godine, a u septembru iste godine pušten je na kućno liječenje i od tada nema informacija o njegovom stanju.

Njegova supruga Corinna i medicinsko osoblje brinu o Schumacheru u njihovoj kući na Ženevskom jezeru.

Schumacher je jedan od najuspješnijih vozača u istoriji Formule 1 sa sedam titula (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), 91 pobjedom i 155 plasmana na pobjedničko postolje.

Porodica čuva njegovu privatnost, pa čak ni mnogi prijatelji i rođaci ne znaju u kakvom je stanju. U dokumentarcu emitovanom na Netflixu 2021. godine, Corinna Schumacher je rekla da on ide na rehabilitaciju i da je sada “drugačiji, ali je tu”.

(TIP/Izvor: Beta)