Nikšić: Poslana važna lekcija dijelu čovječanstva koje još ne zna razliku između dobra i zla

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić oglasio se povodom informacije da je Generalna skupština UN-a danas izglasala Rezoluciju “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici” kojom je 11. juli označen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. On je ocijenio da je zbog onih koji uporno negiraju tu čunjenicu – bilo nužno usvojiti ovakvu Rezoluciju. 

– Hvala svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija koje su prepoznale značaj Rezolucije i glasale za njeno usvajanje – istaknuo je Nikšić.

On navodi da je u Srebrenici počinjen genocid što je utvrđeno pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Tu pravnu činjenicu ne može niko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na „strašan zločin“. Strašan zločin je tragedija koja se desila prije par dana u Tuzli, nedavno u Gradačcu ili prošle godine u Beogradu, ali u Srebrenici je bio genocid, podvukao je premijer FBiH.

– Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je bez sumnje ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla. Nažalost, danas smo svjedoci da se slični zločini dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, iako iz dubine duše želim da nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava – podvukao je.

Rezolucija je stoga, kako je naglasio, snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja. Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje.

– Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija. Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propagande. Nema kolektivne krivice, postoje samo zločin, počinitelji i njihovi nalogodavci. Srebrenica je istina koju moramo stalno naglas izgovarati, ne da bismo se vraćali u prošlost, već da bismo brinuli o budućnosti – smatra Nikšić.

On podsjeća da će iduće godine biti trideset godina od počinjenja genocida u Srebrenici. Kao i svaka do sada, bit će to još jedna tužna godišnjica za porodice koje još traže svoje nestale. Porodice su ubijene, osakaćene, nestale, životi uništeni. Preživjeli su ostali da žive sa traumama tražeći tijela svojih najbližih, tražeći pravdu, zagovarajući istinu, opovrgavajući laži koje iznova otvaraju stare rane.

– Rezolucijom se dodatno štiti istina o Srebrenici jasno definirana u presudama – ni pedalj dalje od toga. UN je prije trideset godina zakazao u Srebrenici. Danas su donošenjem Rezolucije u ovoj najbitnoj međunardnoj oganizaciji dokazali da se sa kobnim greškama mogu suočiti. Nadam se da će doći dan kada će nove generacije u našem okruženju prihvatiti istinu kao katarzu i kao čin skidanja okova zla koje tako nasilno njihove trenutne političke elite nameću svom narodu. Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost. To što je nekim pogled u ogledalo ružan, krivica je njih samih – zaključio je Nikšić.

(TIP/Izvor: Fena)