Foto: Ne dajte se prevariti: Naučite kako prepoznati lažirane marke

Iako je industrija lažnjaka moćna, često zapravo možemo po detaljima, izradi i materijalu prepoznati radi li se o originalu poznatog brenda ili je pak stvar lažna…

Ogroman broj ljudi ima Helico bakteriju. Jeste li sigurni da niste jedan od njih
Nike je globalno najkrivotvoreniji brend, a tu su i Ray-Ban, Rolex, Supreme te Louis Vuitton kao najviše kopirane marke na svijetu. I dok neke kopije izgledaju gotovo identično originalima, postoje male razlike koje bismo trebali moći prepoznati. U 2013. vrijednost krivotvorene robe u cijelom svijetu iznosila je oko 430 milijardi eura, a danas je ta cifra mnogo viša.

y Ban naočale

Autentične Ray-Ban leće s plastičnim okvirima izrađene su u jednom komadu. Ako se radi o metalnom okviru, tada središnji dio mora izgledati uredno i može imati sitne detalje, ali bez izbočenih vrhova. Najčešće su leće izrađene od pravog stakla, ali neke mogu biti i od plastike. U gornjem desnom kutu desne leće nalazi se Ray-Ban logotip. Ugraviran je na površini leće pa ga je nemoguće izbrisati. Na vanjskoj strani sljepoočnica također bi trebao biti natpis s pojedinostima o proizvođaču. Osim toga, serijski broj artikla obično je na lijevoj strani, a država proizvodnje na desnoj strani.

2. Fila tenisice

Ako pogledate slovo ‘F’ na Fila tenisicama, primijetit ćete da postoji nepravilnost u šavovima. Na lažnjacima rubovi slova gotovo dodiruju kvadrat koji okružuje logo, što ne bi trebao biti slučaj. I razmak između rupa bi trebao biti isti, no ako nije, tenisice su vjerojatno lažne. Osim toga, logotip pete može biti potpuno drugačiji. Na originalnim tenisicama taj logo je isti kao i onaj na jeziku.

3. Burberry šal

Autentični šal uvijek ima dobro definirane linije i gustu teksturu. Konci resa u šalu trebaju biti dobro smotane i razmaknute, ne raspadaju se na dodir. Naziv marke na etiketi pričvršćenoj za artikl mora biti napisan velikim slovima. Također, etiketa mora sadržavati podatke o zemlji proizvodnje i sastavu šala.

4. Gucci torbica

Prvo bi trebalo pregledati slova G na prednjoj strani. Rubovi su elegantni, a ne debeli, dok zaobljeni dio treba biti savršeni oval, a ne šiljasti. Ako logotip djeluje imalo drugačije, vjerojatno je lažan. Pažljivo promotrite šavove jer će na originalu oni biti ravnomjerni. Na fejku šavovi mjestimično izgledaju neravnomjerni ili su različite boje od same torbe, pa je možda to krivotvorina, prenosi 24sata.hr.

5. Supreme hoodie

Na ovratniku majica s kapuljačom i bez kapuljača ove marke nalaze se dvije tamnocrvene etikete. Na prvoj, većoj, ispisano je ime brenda sa slovom R u krugu. Na drugom ćete naći zemlju proizvođača, a to je Kanada.

Na unutarnjoj etiketi, gdje se nalaze upute za održavanje, trebala bi stajati preporuka da se predmet ne glača. Proizvođači replika često zaborave ovaj detalj. Na hoodicama s izvezenim logotipom položaj slova na crvenom dijelu treba biti ujednačen, a razmak između dva mora biti odgovarajući. Ako originalnu hoodie okrenete naopako, vidjet ćete finu mrežicu od bijelih niti na stražnjoj strani logotipa.

Supreme stavlja u kapuljače samo ravne vezice koje su pažljivo vezane na krajevima. Okrugle vezice, spaljene na krajevima ili one s različitim završecima znak su krivotvorine.

6. Adidas Yeezy tenisice

Prvo morate provjeriti uzorak na originalnom Yeezyju, koji bi trebao biti bočno s nepravilnim otiscima valova. Zatim možete provjeriti jezik tenisica. Jezici originalnog Yeezyja su zakrivljeniji, dok oni lažni izgledaju puno ravnije. Provjerite unutrašnjost cipela je li Adidas ikona iste veličine na svakoj tenisici. Treba provjeriti i šavove s unutarnje strane jer mogu izgledati sumnjivo amaterski.

7. New Balance tenisice

New Balance tenisice imaju simbole brenda na stražnjoj strani, jeziku, bočnoj strani tenisice i bočnoj strani potplata, na samom potplatu i ulošcima. Logo u obliku slova N na bočnoj strani tenisice izrađen je u obliku zakrpe. Originalne imaju mekani potplat, od pjenastog materijala, lako se sabijaju i brzo vraćaju u prvobitno stanje. Štitnik potplata je od gume. Ulošci autentičnih New Balance cipela imaju perforaciju, logo, veličinu i podatke o modelu.

8. Toms espadrile

Prvo što treba provjeriti su ulošci espadrila. Ako se mogu ukloniti, radi se o fejku, jer su originalni ulošci zašiveni. Zatim je dobro  provjeriti logotip na peti – slova originalne marke savršeno su uravnotežena i četvrtasta.

Slova lažnog brenda su zašiljena i neuravnotežena (obratite pažnju na neobičan oblik slova “O”). Također, šavovi oko naljepnice izgledaju deblji na lažnim. Također možete provjeriti strane cipela da vidite ima li ljepila. Renomirani brand nikad ne bi dopustio ovako nešto, ali kopija moguće ima ljepila posvuda.

9. Michael Kors torbica

Američki brend koristi samo naljepnice krem ​​boje koje sadrže primarne podatke o proizvodu: serijski broj, nijansu, materijal, parametre, cijenu u USD i jedinstveni bar kod. Svi dijelovi originalnih torbi imaju ugraviran naziv marke. Primjenjuje se na magnetske kopče, prstenove za ručke i kopče. Autentične torbe robne marke izrađene su od čvrstog materijala koji se ne deformira čak ni tijekom transporta kada je artikl zapakiran.

10.Guess torbica

Prije svega, lažne Guess torbice nisu izrađene od kože već od jeftine sintetike. To možete provjeriti pritiskom na samu površinu – ako ostanu nabori, to nije prava koža. Zatim treba provjeriti podstavu torbe. Originalne Guess torbe imaju meku podstavu, dok lažne ponekad ni nemaju podstavu. Ako i imaju, vrlo su tanke, poput lista papira. Treba povjeriti i metalne detalje. Naime, metalne aplikacije originalne Guess torbe su čvrste i sjajne, s glatkom površinom. Krivotvoritelji, s druge strane, koriste jeftiniji materijal koji može djelovati bez sjaja, pa čak i imati tragove na površini.

11. Guess satovi

Remeni za satove Guess izrađeni su od metala, silikona ili prirodne kože. Loš miris proizvoda, neujednačena boja, pukotine, ogrebotine i istrošenost na remenu ukazuju na imitaciju. Poleđina bi trebala imati osnovne podatke o satu: logotip s nazivom marke, materijal kućišta sata (u pravilu je to čelik) i podatke o mehanizmu sata s gravurom Japan Movt (jer Guess koristi samo visokokvalitetne japanske mehanizme).

12. Hermès

Prvo treba provjeriti unutarnji tisak kože i vidjeti kako su slova otisnuta. Francuski naglasak slova E trebao bi biti vrlo elegantan, a ne usitnjen, kao u krivotvorinama. Također, slova F i R u riječi France na fejku izgledaju kao da su zalijepljena, nešto što se nikada ne bi dogodilo na pravoj Hermès torbi. Zatim možete provjeriti kožni remen torbe i pregledati šavove. Na originalnoj torbi šavovi izgledaju mnogo elegantnije i besprijekorno. Nasuprot tome, šavovi na lažnoj torbi nisu tako elegantni i na nekim područjima izgledaju deblji od onih na originalnoj torbi.

13. Lacoste polo majica

Lacoste krokodil uvijek je izrađen s jasno definiranim detaljima. Jasno se vide oči, zubi, noge i crvena usta. Tijelo krokodila je svijetlo zelene boje, a rep je paralelan s leđima. Na dnu polo ovratnika nalazi se bijela etiketa s logotipom i crvenim brojem koji označava veličinu. Kod muških modela to je jedan broj, a kod ženskih dva.

Imitacija Lacoste polo majice može se uočiti zbog malog detalja: gumba. Originalni Lacoste odjevni predmeti imaju sedefaste gumbe s dvije rupice. Nemaju nikakvih natpisa. Proizvođači replika to često zaboravljaju pa koriste gumbe s četiri rupe. Kod muških modela, na dnu, sa strane polo majice, nalaze se mali prorezi od oko pola centimetra. U ženskim verzijama proizvođač ne pravi nikakve proreze.

14. Balenciaga tenisice

Balenciaga tenisice imaju vrlo prepoznatljivu izbočinu na petama. Ova značajka često nedostaje kod krivotvorina, jer je njihova struktura mnogo slabija. I ne samo to, već prednji dio fejk tenisice ima puno istaknutiju oblinu od originala. Također, ako provjerite stražnji dio cipele, primijetit ćete da naziv marke nije dobro centriran. Također, nisu sva slova iste veličine i visine, a neka se čine jača od drugih.

15. Pandora narukvica

Boja originalne srebrne narukvice je pomalo zagasita, nije jako svijetla. U proizvodnji Pandora koristi tehniku ​​zacrnjenja koja im daje ovaj jedinstveni ton. Nova originalna narukvica zadržava svoj savršeni oblik i praktički se ne savija, ima dobro definirane rubove prugaste srebrne trake.

Veličina kopče na originalnim Pandora narukvicama prati dimenzije privjeska. Na prednjoj strani kopče stoji riječ Pandora s krunom iznad slova ‘o’.

U kopči se nalazi ukras specifičan za brend: djetelina u obliku malog vijka sa četiri glave koji služi za sigurno pričvršćivanje narukvice. Osim toga, kopča mora nositi pečat kvalitete metala, što ukazuje na njegovu čistoću s oznakom podrijetla, inicijalima ALE. Pandora privjesci imaju natpis s nazivom brenda i akronimom metala od kojeg su izrađeni. Od 2011. S znači srebro, a G je zlato. Privjesci od murano stakla nemaju pukotina, slomljenih dijelova i mjehurića zraka iznutra.

16. Levi’s traperice

Lukovi na stražnjim džepovima Levi’s traperica su najprepoznatljivije obilježje brenda. Ova se značajka često nevjerojatno netočno kopira na krivotvorene traperice. Osim toga, boja šavova tradicionalno je narančasta na originalnim trapericama, dok se u mnogim krivotvorinama koristi bijeli konac. Treći znak lažnih Levi’s traperica je crvena oznaka na stražnjem džepu. Originalni par ima ‘Levi’s’ napisano na crvenoj etiketi, dok lažni par ima običnu crvenu etiketu sa slovom ‘R’.

17. Timberland cipele

Potplat je boje karamele, ali ako ga bolje pogledate, čini se lagano prozirnim. Na njima je otisnut logo tvrtke i naziv robne marke, a potplat je uniforman. Dio na peti ne strši, već tvori kontinuiranu liniju. Logo se nalazi s vanjske strane, na dnu čizme iznad pete. Njegov je ispis ujednačen i dobro definiran, smješten strogo okomito. Ušice na čizmama su savršeni šesterokuti, koji su izvana idealno zaobljeni. Kod muških modela ima ih 7, kod ženskih 6. Svi šavovi na čizmama izrađeni su bijelim koncem. Ako postoji nekoliko šavova blizu, oni su jasno međusobno paralelni.

18. Nike majica

Prvo što treba provjeriti je Nike logo, u većini slučajeva nema potpuno iste proporcije kao original. Njegov kut i nagib mogu biti različiti. Zatim, etiketu unutar majice treba provjeriti ima li pravopisnih pogrešaka. Izvorna marka nikada ne bi pogrešno napisala riječi, ali krivotvoreni proizvodi mogu imati jednu ili više pogrešaka. Također treba pogledati etikete unutar košulje, blizu donjeg ruba. Nikeovi obično imaju ušivene dvije ili više etiketa, dok lažnjaci obično imaju samo jednu, piše Brightside.

(TIP/Foto: ALEXANDER_PODSHIVALOV)