Foto: Delegacije Vlade i Skupštine TK na svečanosti obilježavanja Dana općine Kalesija

Povodom Dana općine Kalesija delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Žarkom Vujovićem, boravile su u četvrtak u posjeti ovoj općini.

U okviru obilježavanja, delegacije su odale počast i položile cvijeće na spomen obilježju, te se prisjetile branilaca Kalesije koji su za oslobađanje ovog područja i odbranu Bosne i Hercegovine položili svoje živote. Također, delegacije su prisustvovale svečanoj akademiji koja je upriličena povodom Dana Općine, nakon čega je svečano puštena u upotrebu zgrada za socijalno stanovanje, čija izgradnja je finansirana sredstvima Evropske unije, Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Također, puštena je u promet i novoizgrađena saobraćajnica u neposrednoj blizini zgrade.

Premijer Halilagić je ovom prilikom u svoje i u ime Vlade TK svim građanima Kalesije čestitao današnji praznik, kojim se obilježava činjenica da je Kalesija bila prvi oslobođeni grad u obrambeno – oslobodilačkom ratu.

„Oslobađanje Kalesije bio je herojski i svake hvale vrijedan podvig. Doprinos Kalesije u odbrani Bosne i Hercegovine imamo u vidu svake godine kada se planira realizacija razvojnih projekata. Značajna sredstva prošle su godine uložena i projekte u oblasti vodoprivrede, putne infrastrukture, projekte energijske efikasnosti, školske i druge objekte, a ukupna vrijednost prošlogodišnjih investicija kantonalnog nivoa vlasti u Kalesiji kreće se oko 2 miliona KM“, kazao je premijer Halilagić.

„Neki od tih projekata direktna su pomoć Općini i njenim službama i javnim preduzećima, kao što je npr. nabavka specijalnog vozila za odvoz komunalnog otpada za KP Komunalac Kalesija, kao i zamjena vanjske stolarije na objektu JZU Dom zdravlja Kalesija. Osim ovoga, osluškujući potrebe Kalesije koje nam je prethodno prezentirao načelnik Džafić, krajem prošle godine izdvojili smo i 100.000 KM za sufinansiranje II faze izgradnje javnog obdaništa u Kalesiji i nadam se da će obdanište uskoro i biti otvoreno“, kazao je premijer Halilagić, podcrtavajući da sve navedeno pokazuje da Kalesija u Vladi Tuzlanskog kantona ima i da će u narednom periodu imati partnera za sve razvojne projekte koji život građana čine kvalitetnijim.

(TIP)