U FBiH 3000 djece dobilo ospice, u tri kantona proglašena epidemija

Od početka godine u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine 3000 djece oboljelo je od ospica koje u kombinaciji s velikim kašljem predstavljaju veliki zdravstveni rizik za njih, što je rezultat male vakcinisanosti najmlađih obveznim vakcinama, upozorili su zdravstveni dužnosnici.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić izjavio je za medije u Mostaru kako je stanje zabrinjavajuće jer mala djeca nisu u dovoljnoj mjeri vakcinisana osnovnim vakcinama protiv dječjih zaraznih bolesti. 

Niska vakcinisanost

“Osim ospica suočavamo se i s epidemijom velikog kašlja. Velika zabrinutost leži u činjenici da se radi o vakcinama protiv preventivnih bolesti,” izjavio je Skočibušić. 

Dodao je kako je od kraja prošle godine do danas proglašena epidemija ospica u tri kantona  tuzlanskom, sarajevskom i zeničko-dobojskom, te da je u Federaciji BiH zabilježeno 3000 slučajeva obolijevanja. Jedno dijete je preminulo od posljedica komplikacija kombinacijom dviju  zaraznih bolesti. 

U Tuzli i Živinicama 13 djece hospitalizirano je zbog teških komplikacija izazvanih ospicama što je rezultat niskog stepena vakcinacije. Najveći broj zaraženih su djeca predškolskog i školskog uzrasta, a glavni put prijenosa bio je preko vrtića. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH vakcinisanost protiv ospica iznosi nešto iznad 50 posto, dok je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno da 95 posto populacije bude vakcinisano. 

(TIP/Izvor: Hina/Foto: Ilustracija: Shutterstock)