“Nemoguće očekivati snažniji ekonomski razvoj sa sistemskom korupcijom”

Korupcija odnosno odsustvo vladavine prava predstavlja ključni problem zemalja zapadnog Balkana, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin, koji učestvuje u radu Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji se održava u američkom Kongresu, a čiji su organizatori Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona.

Blagovčanin ukazuje da je nemoguće očekivati snažniji ekonomski razvoj sa sistemskom korupcijom koja je i dalje prisutna i drži ove zemlje prikovane za dno po svim razvojnim pokazateljima.

– Posljedice snažnog prisustva političke korupcije u regiji svakako diretkno utiču na sve izraženije narušavanje političke stabilnosti kako unutar zemalja tako i između njih. BiH je upravo dobar primjer za to.  Ono što je takodje važno naglasiti da korupcija snažno utiče sve izraženiji demokratski deficit u regiji. BiH u tom smislu nažalost svakako prednjači, to se prije svega odnosi na uvođenje otovreno represivnih zakonskih rješenja u Republici Srpskoj, koja ograničavaju slobodu govora, mišljenja i udruživanja. Na takav način praktično imamo jednu crnu rupu u regiji zapadnog Balkana bez elementarnih ljudskih prava i sloboda – upozorio je.

Po njegovim riječima, ono što bi trebalo svakako biti prioritet u smislu jačanja vladavine prava, jeste reformisanje pravosuđa.

– I u tom smislu BiH ukupno gledajući predstavlja crnu rupu. Problem gotovo potpune kontrole političkih partija i organizovanog kriminala nad pravosuđem ne može se rješiti finigiranjem reforme pravosuđa, što već predugo gledamo. Rješenje za potpuno devastirano pravosuđe može biti samo radikalno raskidanje sa dosadašnjim praksama, a to prije svega podrazumijeva proces vettinga – odnosno sistematke provjere svih nosilaca pravosudnih funkcija u smislu njihove imovine, njihovih veza sa organizovanim kriminalom i ukupnog ostvarenog učinka u obavljanju funkcije – smatra Blagovčanin.

Na kraju kaže da je jako važno osigurati prioritiziranje borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prave kao i kontinuiranu i još snažniju podršku Sjedinjenih Država i Evropske unije reformama u regiji zapadnog Balkana.

– Vidjeli smo da je i do sada ostvareni napredak u jačanju vladavine prava zapravo proizilazio kao rezultat podrške partnera iz SAD i EU – zaključio je Blagovčanin.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)