OO SDA Banovići: ‘Damski nastup predsjednice PDA Elzine Pirić na predizbornom skupu u MZ Repnik – Preuranjena kampanja i kršenje izbornog zakona’

OO SDA Banovići upućuje demanti na izjave predsjednice PDA BiH Elzine Pirić da je došlo do narušavanja sigurnosno-bezbjednosne situacije na području Općine Banovići i da je ugrožena njena sigurnost, a što je Pirić izjavila na predizbornom skupu svoje stranke u MZ Repnik, navode iz OO SDA Banovići.

Iz SDA podsjećaju Elzinu Pirić da je do narušavanja sigurnosno-bezbjednosne situacije u Banovićima došlo još prošle godine, nakon nasilnog pokušaja njenih pristalica da preuzmu prostorije Općinskog vijeća Banovići.

˝PDA je već tada destabilizirala sigurnosnu situaciju i u Banovićima uvela anarhiju, a ključnu ulogu u navedenim aktivnostima imali su i danas imaju službenici Policijske uprave Banovići Rahmanović Nermin i Elzinina sestra Elma Pirić koji upravljaju Policijskom stanicom. Navedene osobe omogućile  su nezakonitu asistenciju policije vijećnicima PDA i NIP-a pri nasilnom pokušaju ulaska u zgradu Općine i od navedenih događaja do danas zabilježen je porast krivičnih dijela na čijem rasvjetljavanju nije urađeno gotovo ništa˝, saopštili su iz SDA.

Prema njihovim riječima, da sigurnosna situacija u Općini Banovići nije dobra govori i veliki broj krivičnih dijela u proteklih godinu dana (provale u kuće, krađe, fizički napadi, paljevine auta, objekata i sl.). Svim navedenim događajima kumovali su upravo aktivisti PDA i politika Elzine Pirić. Situacija je dodatno usložnjena i zaoštrena od kada su se počeli održavati nezakoniti predizborni skupovi ove stranke po mjesnim zajednicama. Podsjećamo da je u skladu sa izmjenama Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Smith, zabranjena preuranjena izborna kampanja, a što PDA radi i čime krši Izborni zakon. S tim u vezi, tražimo od CIK-a BiH da navedene aktivnosti OO PDA Banovići sankcioniše. Uz navedeno, PDA ovih dana zloupotrjebljava pripadnike Policijske stanice Banovići na način da su predsjednici Pirić nezakonito obezbjedili obezbjeđenje policijskih službenika koji je u stopu prate.

˝Elzina izgleda zaboravlja da iza svih nedjela koji su uredno evidentirani u Policijskoj stanici Banovići u proteklih godinu dana stoje upravo njeni batinaši dobro poznati policijskim strukturama. Spomenut ćemo samo dva batinaša PDA i NIP-a Čergić Ajdina i Žunić Sedina, rođaka predsjednika NIP-a Banovići Edina Žunića. Isti su na predizbornom skupu PDA u Repniku bili u ulozi ličnog obezbijeđenja Mirsada Kukića. U pitanju su dobro znane osobe iz kriminogenog miljea poznate po stavljanju u promet opojnih droga, a koje kontroliše Kukić Ibrahim  Mirsadov sin. Dobro bi bilo da se Pirićka ogradi od ovakvih i omogući njihovo procesuiranje pred zakonom, odnosno počisti prvo svoje redove a tek onda govori o drugima. Njene izjave o ratnim profiterima i optužbe za ratno profiterstvo banovićkih privrednika koji su većinu svog kapitala stekli na međunarodnom tržištu nisu ništa drugo do zamjena teza. Vrlo dobro se u Banovićima zna ko su ratno-profiterske firme što bi trebala pitati svog političkog mentora Mirsada Kukića. Dovoljno je da se napravi presjek zadnje godine i dobit će se imena firmi iz Banovića , BiH i Srbije sa povlaštenim statusom u RMU Banovići na čijem čelu su kadrovi PDA. Na kraju, Elzina Pirić je za razliku od običnih građana danas sigurna osoba, slobodno se kreće i ne treba joj nikakva zaštita. Umjesto obmanjivanja javnosti i priče da joj je bezbjednost ugrožena dotična bi trebala jednom za svagda shvatiti da je vrijeme njene torture i torture PDA prošlo˝, saopštili su iz OO SDA Banovići.

(TIP)