Pet općina/gradova potpisale inicijativu da budu nosioci aktivnosti pravedne energetske tranzicije u BiH

Lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini uključene u proces energetske tranzicije pokrenule su inicijativu da u narednom periodu one budu nosilac svih aktivnosti vezanih za pravednu tranziciju, te da ovaj proces ide od nižih ka višem nivou a ne obratno.

Cilj je da se promijeni pristup i ubrzaju aktivnosti, s obzirom da proces traje dugo te da do sada nisu ostvareni značajniji pomaci. O inicijativi i narednim aktivnostima s općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem razgovarao je Dens Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Aarhus centru u BiH, ured Tuzla i član alijanse nevladinih ekoloških organizacija Europa bez uglja. Tokom razgovora naglašenoj je da lokalne zajednice najbolje poznaju stanje na terenu i na koji način im se može pomoći, imaju projekte te traže njihovu realizaciju. Dosta je više edukacija, strategija i akcionih planova.

Iako se država Bosna i Hercegovina potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan obavezala da će svoje zakone uskladiti sa klimatskim zakonima Europske unije, zbog komplikovanog političkog sistema i složenosti samog procesa do sada nije uradila gotovo ništa po ovom pitanju. Podsjećamo, općina Banovići aktivno je uključena u proces energetske tranzicije i do sada je napravila značajan iskorak na tom putu. Jedna je od tri lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu koja se na vrijeme nastoji prilagoditi ovom procesu. Zajedno sa Lukavcom i Živinicama uključena je u proces „Pravedna tranzicija za regije uglja“.

(TIP)