Biznismen iz Tuzle planira gradnju proizvodno-poslovnog objekta od skoro 2.500 kvadrata

Kompanija Dženex iz Tuzle planira u Lukavcu izgradnju proizvodno – poslovnog objekta u kojem će se obavljati više djelatnosti kao što su servis vozila, proizvodnja solarnih panela, ali i obrada i montaža proizvoda od čeličnih profila.

Naime, konsultantska kuća TQM, također iz Lukavca izradila je zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za pomenuti projekat gradnje proizvodno – poslovnog objekta, koji je Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo na javni uvid.

OPIS PLANIRANIH OBJEKATA

Kako je navedeno u idejnom projektu namjena objekta podrazumijeva proizvodno – poslovni objekat, automatsko brzo održavanje, servis vozila i injekcija plastike, proizvodnja solarnih panela, prodaja i marketing, radovi na proizvodnji i montaži čelika, pjeskarenje i antikorozivna zaštita, sa magacinima, administrativnim prosotrijama i sobama za boravak radnika.

“Predmetni proizvodno – poslovni objekat je planiran da se gradi na parcelama označenim kao k.č. br. 2289/7 K.O. Lukavac, 2289/8 K.O. Lukavac, 2289/9 K.O. Lukavac, 2289/10 K.O. Lukavac i 2289/11 K.O. Lukavac. Ukupna bruto površina parcela iznosi P= 4.581,00 m2 . Objekat zauzima bruto površinu na parceli od P= 2.428,70 m2 . U sklopu objekta u proizvodnom dijelu predviđene su dvije kranske staze sa dva krana nosivosti 10 tona”, pojašnjeno je u zahtjevu za procjenu uticaja na okoliš.

tuzla

U sklopu proizvodno-poslovnog objekta planirana je obrada i montaža proizvoda od čeličnih profila, kao i servis vozila i injekcija plastike.

Ova djelatnost će obuhvatati male i velike servise motornih vozila, što podrazumjeva zamjenu ulja, filtera i drugih dijelova na vozilu, demontažu i montažu guma, lijepljenje i balasniranje.

PROIZVODNJA SOLARNIH PANELA

Proizvodna linija solarnih panela je složen proizvodni proces koji uključuje niz koraka. Proces počinje proizvodnjom solarnih ćelija, koje se zatim sklapaju u module ili panele.

Proces proizvodnje solarnih ćelija uključuje rezanje silicijumskih pločica iz cilindričnog ingota, rezanje vafla na tanke slojeve i obradu slojeva kako bi se formirala aktivna solarna ćelija. Ćelije se zatim testiraju na efikasnost i sortiraju u serije za dalje sastavljanje. Kada su solarne ćelije pripremljene, spremne su za montažu u panele.

“Proizvodna linija solarnih panela uključuje nekoliko faza, uključujući lemljenje, laminiranje i testiranje. Lemljenje uključuje povezivanje ćelija trakastom žicom kako bi se stvorio solarni modul. Sljedeći korak je laminacija, gdje modul prolazi kroz proces inkapsulacije zaštitnim slojem kako bi se zaštitio od faktora okoline kao što su prašina, vlaga i kiša. Konačno, paneli se podvrgavaju testiranju kako bi se osigurala izlazna snaga i efikasnost. Ova proizvodna linija neće koristiti tehnološku vodu, pa neće dolaziti do produkcije tehnoloških otpadnih voda”, opisano je.

Podsjećamo, kompanija Dženex u vlasništvu je biznismena Sakić Dževada jednog od najuspješnijih graditelja stambeno-poslovnih zgrada na području Tuzlanskog kantona. U toku 2022. godine postao je vlasnik dva hotela, pa je tako kupovinom ovih nekretnina proširio svoje poslovanje i u ovom sektoru.

Kompanija posjeduje pet tržnih centara na području grada Tuzle i okoline i četiri stambena objekta, a postala je renomirani partner i distributer građevinskog materijala poznatih europskih brandova. U svojim prodajnim centrima nudi sve za opremanje kuća i stanova i kao takav slovi za mjesto povoljne kupovine i širokog asortimana.

(TIP/Izvor: Akta.ba)