Vučić i Dodik o rezoluciji o Srebrenici: Katastrofalne posljedice

Predsjednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, razgovarali su danas u Beogradu o odnosima te dvije strane i o “reakciji cjelokupnog srpskog naroda” na očekivano usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saopštio je Vučićev kabinet.

Vučić je rekao da bi usvajanje takve rezolucije značilo “otvaranje Pandorine kutije za budućnost, uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti”, dok je Dodik upozorio predsjednika Srbije da će taj čin “imati katastrofalne posljedice na odnose unutar Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Predsjednik Srbije je, kako se navodi, obavijestio Dodika o naporima koje Beograd preduzima “kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo”. Dodik je informisao Vučića o sastanku koji je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a razgovarali su i o daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Republike Srpske, piše u saopštenju.

Oni su razgovorali i o Saboru srpskog naroda, zakazanom za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, “kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze”, navodi se.

U saopštenju se dodaje da će se Srbija i Republika Srpska 23. maja, kada će rezolucija o Srebrenici biti na dnevnom redu GS UN, “zajednički i jedinstveno boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda”.

(TIP/Izvor: Beta)