Potraga za 10 Gruzijaca zbog krađe dva miliona KM u Banjoj Luci

Načelnik PU Banja Luka Đurica Vukelić istakao je da je  preduzeto niz mjera i radnji na rasvjetljavanju teške krađe nad vlasnicom mjenjačnice u Banjoj Luci, kada je otuđeno dva miliona KM. 

– U okviru akcije kodnog naziva ‘X’ slobode je lišeno jedno lice i sprovedeno u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, dok se za 10 izvršilaca, takođe državljana Gruzije, intenzivno traga – saopćeno je danas na pres-konferenciji Policijske uprave Banja Luka, javlja BN. 

Policijski službenici su pronašli vozila kojima su se kretali izvršioci prilikom pripreme, izvršenja krivičnog djela i udaljavanja.

– Vozila su se nakon pljačke kretala u pravcu grada Doboja. Lice koje je predato u nadležnost OJT je državljanin Gruzije. Državljani Gruzije su već duži vremeniski period prisutna na teritoriji BiH. Imamo saznanja da su ta lica sa tom namjerom i došla u BiH i mete su im bila lica koja imaju mjenjačnice – izjavio je Vukelić.

Oni su, kako kaže, imali podjelu posla, pojedinci su imali zadatak da dovezu vozila u grad, u Banja Luku su dovezena tri vozila, nakon toga su se avionom ili nekim drugim prevoznim sredstvom vraćali se u svoju zemlju, dok su druga lica imali zadatak da identifikuju žrtve i da ih prate i saznaju njihove životne navike i u skladu s tim planirali su izvršenja ovih krivičnih djela.

– Pored toga imaju i pojedinci zaduženu za izvršenje djela, za sada bez upotrebe oružja. Imamo saznanja da su izvršili par krivičnih djela na teritoriji Federacije BiH. Nakon izvršenja djela u Banja Luci koristili su jedno vozilo i odvezli se par ulica dalje, a onda su sjeli u drugo vozilo, i nakon nekog vremena u treće gdje se kreću u pravcu grada Doboja, a nakon toga taksijem su se odvezli do Sarajeva, tamo su imali i stan iznajmljen, da bi stvorili uslove da se mogu vratiti u svoju zemlju – naveo je načelnik PU Banja Luka.

– Policijski službenici su ušli u stan, ali nisu našli ni novac ni izvršioce. Izvršioci su identifikovani, ali nismo uspjeli pronaći novac – kazao je Vukelić.

Kako kaže, situacija se mijenjala iz trenutka u trenutak i nisu se oglašavali da ne bi ugrozili akciju.

– Za sad po našim informacijama izvršioci se nalaze i dalje u BiH. Imamo i njihove fotografije i apelujem na građane da, ukoliko imaju bilo kakva saznanja, da jeve policiji. Apeluje se na sve koji izdaju stan na dan da posebno obrate pažnju na državljane Gruzije i da obavijeste policiju. Lice koje je lišeno slobode, uhapšeno je na aerodromu u Sarajevu – saopćeno je na pres-konferenciji Policijske uprave Banja Luka.

(TIP/Izvor: Fena)