Novost u nogometu: Evo šta će značiti kada nogometaš rukama pokaže X

Nogometaši će na utakmici sada moći sucu prijaviti rasističku gestu ili riječ tako što će rukama napraviti znak X, objavila je FIFA u petak u sklopu borbe protiv diskriminacije, a taj je simbol pokazao i njezin predsjednik Gianni Infantino. Upravno tijelo svjetskog nogometa priopćilo je da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, i to sa strožim sankcijama, uključujući gubitak utakmice.

Globalni stav protiv rasizma zauzet je tijekom godišnjeg kongresa 211 članica FIFA-e u Bangkoku, nakon nekoliko mjeseci konzultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Vinicius se rasplakao dok je govorio o borbi protiv diskriminacije

Zvijezda Real Madrida Vinicius Jr jedan je od najglasnijih igrača koji govore protiv rasizma u nogometu. Često na meti uvreda ovog tipa na španjolskim stadionima, 23-godišnji brazilski napadač nedavno se rasplakao dok je na konferenciji za novinare govorio o borbi protiv diskriminacije.

Nekoliko nogometnih utakmica, posebice u Europi, dodatno je prekinuto posljednjih tjedana zbog rasističkih izgreda na tribinama. “U nogometu postoje problemi”, priznao je u travnju predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.

(TIP/Izvor: Hina/Index/Foto: X)