Foto: VatrogascI Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle dobili novo vatrogasno vozilo

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, u petak je svečano uručio ključeve novog vatrogasnog vozila vatrogascima Profesionalne vatrogasne jedinice u Tuzli, zahvaljujući kojem će njihovo djelovanje na terenu  biti na znatno višem nivou. Ovo vozilo, prvo sa certifikatom evropskog kvaliteta, dolazi sa naprednim karakteristikama, uključujući jednodjelnu nadogradnju, rezervoar za vodu i pjenu, pumpu visokog kapaciteta te svjetlosni stub rasvjete i druge opreme bitne za brze i efikasne intervencije, a proizvedeno je u Fabrici “SU-AD” iz Živinica.

“Naši vatrogasci su ljudi ogromnog srca i znanja, istinski profesionalci. No, bez kvalitetne opreme, njihova sposobnost da izvrše zadatke spašavanja, sprečavanja neželjenih posljedica i preventivnog djelovanja je ograničena. Nabavkom ovog vozila, uvjeren sam da smo unaprijedili kvalitet rada naše vatrogasne jedinice. Kamion je opremljen raznovrsnom opremom koja će im omogućiti efikasnije reakcije u različitim situacijama, a nadam se da će ih biti što manje. Osim toga, planiramo pokrenuti proceduru nabavke još jednog vatrogasnog kamiona ove godine. Posvećeno ulažemo u opremanje naše Profesionalne vatrogasne jedinice. Naš cilj nije samo biti najopremljenija vatrogasna jedinica, već i kontinuirano poboljšavati uslove rada naših vatrogasaca. Oni su prvi koji izlaze na teren kad god je to potrebno, i zaslužuju samo najbolju opremu. Zato ćemo nastaviti tražiti dodatna sredstva i podršku s drugih razina vlasti kako bismo osigurali da naši vatrogasci imaju najbolju moguću opremu. To je naša obaveza prema njima, ali i prema našim građanima koji su uvijek mogli računati na njihovu hrabrost i predanost.”, kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

“Ovo vatrogasno vozilo čini našu vatrogasnu flotu još boljom, a sugrađani će biti znatno sigurniji. Ono nam pruža mogućnost realizacije većeg broja operacija, a tu su i dovoljne količine vode za gašenje svih vrsta požara. Snaga kamiona je prilično velika i to nam je potrebno za brdovite predjele. Očekujemo bolje i brže izlaske vatrogasaca na intervencije”, kazao je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle, Jasmin Jahić.

Vrijednost novog vozila, koje je nabavila Služba civilne zaštite Grada Tuzle, iznosi 540 hiljada KM s PDV-om.

“Mi imamo zahtjevne ulice, u znatnoj mjeri su zastupljena i brdska područja, a nerijetko nam se dešavaju i šumski požari. Dugo smo čekali ovo vozilo, ali je ono sada tu baš onakvo kakvim smo ga zahtjevali. Sada će se brže dolaziti do mjesta požara i pružanje usluga će sigurno biti znatno kvalitetnije”, kazao je šef Odjeljenja u Službi civilne zaštite Grada Tuzle, Sead Mustajbašić.

(TIP)