Foto: U Gradskoj upravi Tuzle prezentiran program “Zdrave zajednice u BiH”

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, i saradnici u četvrtak su u Gradskoj upravi Tuzle primili predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva, Instituta za populaciju i razvoj (IPD), te Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Sastanak je bio posvećen programu “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini”, čiji je cilj unapređenje zdravstvenog stanja građana kroz jačanje prevencije bolesti i promociju zdravlja.

Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost ovog projekta za Tuzlu, te istaknuo: “Drago mi je što su organizatori prepoznali našu posvećenost građanima i načinu na koji radimo kako bismo unaprijedili kvalitet života u našem gradu. Ovaj projekat je izuzetno važan jer će unaprijediti nivo našeg znanja, prvo u Gradskoj upravi, a zatim i u našem Domu zdravlja. Među prvima smo u formiranju zdravstvenog savjeta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ponosni smo što će ovaj projekat dodatno potvrditi našu predanost građanima. S obzirom na to da je cilj ovog projekta unapređenje kvalitete zdravstvenog stanja naših građana, prevencija bolesti i promocija zdravlja, te realizacija infrastrukturnih projekata koji će stvoriti pozitivno okruženje za život, rad, obrazovanje i slobodno vrijeme naših sugrađana, izuzetno smo sretni što ćemo steći nova znanja i biti partneri Ministarstvu zdravstva i drugim organizacijama koje će raditi na realizaciji ovog projekta. Uvjereni smo da ćemo u vrlo kratkom vremenskom periodu dodatno unaprijediti kvalitet života naših građana i krenuti prema standardima Europske unije u pružanju zdravstvenih usluga.”

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva, Goran Čerkez, istakao je da je fokus projekta na jačanju svijesti građana o značaju zdravlja te promjeni njihovih navika i ponašanja. Program “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” implementira se uz podršku Vlade Švicarske i partnerstvo sa institucijama i lokalnim vlastima.

Nakon sastanka, predstavljen je detaljan plan projekta koji će trajati četiri godine u pilot fazi, s ciljem da kompletni program traje 12 godina. Očekuje se da će kroz ovu inicijativu biti postignuti značajni rezultati u unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine.

(TIP)