Advokati Novalića, Solaka i Hodžića traže ispravku u Schmidtovom izvještaju zbog dezinformacija o predmetu “Respiratori”

Advokat Elmir Jahić, s svojstvu ovlaštenog punomoćnika-branioca bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, saopćio je da su punomoćnici-branioci Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića poslali OHR-u zajednički Zahtjev za ispravku 65. Izvještaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta generalnom sekretaru UN-a, zbog konstatiranih dezinformacija i netačnih navoda iskazanih u tom izvještaju o krivičnom predmetu “Respiratori”.

– Intencija poslatog zahtjeva, jeste ta, da mi, kao branioci navedenih osoba želimo da vjerujemo da plasirana dezinformacija ne predstavlja još jedan produkt nezapamćene političko-medijsko-diplomatske kampanje širenja neistina koja je rezultirala neprihvatljivim pritiskom na istražne i pravosudne organe BiH, koji su nažalost podlegli toj kampanji i donijeli nezakonite osuđujuće presude – saopćio je  Jahić.

Nadalje, dodao je, intencija tog zahtjeva nije da oni kao branioci na bilo koji način utječu na metodologiju izrade Izvještaja.

– Ali simptomatično je da je prvi put u izvještaju sadržana informacija o nekom sudskom postupku i to na način kojim se šire dezinformacije. Naravno, ukoliko to predstavlja novi model metodologije, kao branilac Novalića, pozivam visokog predstavnika da u izvještaju napiše istinu, na način da citira petit dispozitiva presude, ali isto tako da u izvještaju konstatira da su u odnosu na Novalića glede blanketnih propisa primijenjeni propisi koji su prestali da važe i to konkretno odredbe Zakona o Vladi FBiH i Zakon o organizaciji organa uprave koji je prestao da važi 2005. godine.

S napomenom, da su odredbe Zakona o Vladi FBiH iz 1994. godine, koje su citirane u presudi, dopunjene kasnijim izmjenama i dopunama Zakona iz 1995. godine, a inače Zakon o Vladi FBiH je od 1995. godine do podizanja i potvrđivanja optužnice pretrpio pet izmjena i dopuna – zaključio je Jahić.

On je u razgovoru za Faktor dodao:

– Reagiramo jer je u izvještaju Schimdta sadržano za šta su optuženi Novalić i drugi, a ne za šta su osuđeni i oslobođeni. Konkretno, zadržavanjem postojeće formulacije, stječe se dojam da je tačan narativ navoda sadržanih u optužnici, odnosno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela te krivično djelo pranje novca. 

Upravo na tim krivičnim djelima je Tužilaštvo BiH izuzelo predmet od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, iako su već u fazi istrage imali informaciju od SIPA-e da je na temelju izvršenih provjera potvrđeno da nema elemenata niti dokaza o udruživanju radi činjenja krivičnih djela, niti dokaza o pranju novca. Ono što je još relevantno je to da je već u fazi istrage Sud BiH upoznat da nema stvarnu nadležnost, a dodatno tu činjenicu i Sud potvrđuje u prvostepenoj presudi kad je tada optužene oslobodio za ta djela.

Podsjetimo, pravomoćnom presudom Suda BiH u slučaju “Respiratori” Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, osuđen je na četiri godine zatvora.

U istom predmetu, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak osuđen je na šest, a direktor firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Arhiva)