Video: Više od 170 banovićkih maturanata prodefilovalo ulicama grada

Odzvonilo je posljednje školsko zvono za 176  maturanta Mješovite srednje škole Banovići koje je ujedno i označilo kraj jednog i početak novog životnog razdoblja za generaciju učenika 2020/2024. Sa zvonom za kraj posljednjeg časa vesela povorka oprostila se od školskih klupa i uz pjesmu prošetala ulicama svoga grada. Defile ulicama grada povodom završetka posljednjeg školskog časa Mješovita srednja škola Banovići organizuje drugu godinu zaredom, po uzoru na ostale gradove u Bosni i Hercegovini. Ranije se u Banovićima defile organizovao samo u sklopu obilježavanja mature.

Prema riječima direktora MSŠ Banovići Saida Hasanbegovića, na ovaj način maturanti proslavljaju završetak srednjoškolskog obrazovanja, ali i istovremeno šalju poruku da su spremni za tržište rada, da ostanu, žive i rade u svom gradu i svojoj zemlji.

Podršku banovićkim maturantima pružio je općinski načelnik dr. Bego Gutić, koji ih je pozvao da znanje koje su stekli upotrijebe u Bosni i Hercegovini, jer mjesta ima za sve. Najavio je da će Općina biti pokrovitelj njihove maturske zabave, te nastaviti podržavati rad najuspješnijih kako učenika tako i studenata. S tim u vezi, kazao je da je u pripremi Pravilnik o nagrađivanju učenika i studenata gdje će posebno nadareni učenici i studenti moći očekivati jednokratnu novčanu pomoć. Ovo je nastavak prakse iz protekle četiri godine tokom kojih je općina Banovići pomagala sve vidove obrazovanja (od predškolskog, osnovnog, srednjeg pa do visokog), iako ono nije u nadležnosti lokalnih zajednica.

(TIP)