Video: Šta je iz kulisa priče o rekonstrukciji Vlade FBiH?

Priča o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH za sada je na nivou špekulacija, to su potvrdili predstavnici vlasti ovog entiteta. A šta je iza kulisa, niko od vlasti ne daje tačan odgovor. Prema pisanju pojedinih medija iz federalne vladajuće većine trebali bi otići HDZ 1990 i stranka Snaga Naroda. Jedna od opcija je da NES bude dio nove većine. Opozicija u Federaciji BiH ipak smatra da taj scenario i nije nemoguć.

Prema navodima pojedinih medija sporna dva imena; Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova i Nediljko Rimac, ministar zdravstva Federacije BiH. Konkretnih razloga za smjene ovih ministra, u javnosti još nema. Prema HDZ-u 1990, čiji je Rimac kadar, ova priča nema uporište. Poznato je da ministru Isaku partneri, ali i ambasada SAD-a zamjera neke postupke, poput dočeka lidera FUP-a nakon što su pušteni iz pritvora. Ipak, ubjeđen je da je riječ o spinu.

“To su dezinformacije, to su želje pojedinih političara , na neki način prezentuju neistinu da bi izazvali neko nezadovoljstvo unutar vlade, a mimo toga pojedinci pokušavaju doći do mene i do rimca da razgovaraju o nekim drugim stvarima , a to znači da od rekonstrukcije vlade nema ništa, pratite me dobro-nema ništa ova vlada ostaje do kraja mandata˝, izjavio je ministar unutarnjih poslova FBiH, Ramo Isak.

“Ti nagovještaji su potpuno nerealni , ne znam da li ijednoj političkoj opciji na razini fedearcije ta priča da netko to dogovara , a ja sam siguran da HDZ 90 ostaje do kraja ovog mandata˝, rekao je predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović.

A kao zamjenska rješenje spominju se kadrovi NES-a.

“Mi nismo razgovaralli na tu temu sa onima koji čine većinu na federalnoj razini pa prema tome to je sada na nivou špekulacija˝, navodi predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Politička slika u Federaciji BiH nije idealna, što se najbolje ogleda u radu Parlamenta Federacije BiH i radnih tijela. Konce vuku predstavnici vlasti iz Trojke i HDZ-a BiH. Lider SDP-a uvjerava – problema na relaciji Trojka – HDZ BiH nema, iako, kaže, različitih pogleda na određena pitanja ima. Lider HDZ-a BiH tvrdi da je većina stvari na nivou entiteta dogovorena.

“Većinu stavri ja mislim da smo sada proveli kraju, do toga da ćemo imati suce ustavnog suda , nadati se za nekoliko dana ,ali u svakom slučaju tražimo rješenje i razgovaramo i mislim da prestavnici izvršne valsti u federaciji sjede i razgovaraju, dogovaraju teška pitanja˝, istakao je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

A najteže ispostavlja se je izbor sudije za Ustavni sud BiH. Da se partneri dogovaraju pokazatelj je i poziv za sjednicu Komsije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma naredne sedmice, a prva tačka upravo ta.

“Sada je komsija poravnata sada su izvađeni časovnici im poravnate kazaljke sada je jasno da će prohodnost biti i da će konačno imenovanja krenuti˝, izjavio je zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu FBiH Mirsad Čamdžić.

“Ja sam uvjeren da ne postoji nikakav prostor za bilo koju vrstu pukotina, procjepa koji bi eventualno mogle dovesti do ne do bog formiranaj nekih političkih subjekata, izalzaka, dolazaka˝, kazao je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH Damir Mašić.

Zvaničnih informacija nema, slaže se i opozcija. Rad vlade, ali i parlamenta skroman, te tvrde da je sve moguće, pa i rekonstrukcija, jer postojeća većina ne funkcioniše na odgovarajući način.

“Prvi indidkatior se odnosi na činjenicu da od maja mjeseca je moguće arditi rekonstrukcije vlade jer je isteklo goidnu dana od intervencije viskog predtavnika.REZi činenice da je za 28.maj zakazana izuizetna sjendica na kojoj bi se trebalo na silu izabrati sudija ustavnog suda˝, rekao je zastupnik SBiH u Zastupničkom domu FBiH Admir Čavalić.

I to pitanje, kao i brojna imenoivanja, ako je suditi prema obećanjima, bit će završeno do kraja mjeseca. A ako je suditi prema izjavama vladajućih – ovi ministri će u svojim foteljama i dočekati kraj mandata.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Lejla Čeljo)