Schmidt VSUN-u predstavio redovito Izvješće za BiH: Potezi vlasti u RS prijete podrivanju države Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik Christian Schmidt Vijeću sigurnosti UN-a je predstavio redovito Izvješće za Bosnu i Hercegovinu. Obiluje kritikama, uz tek nekoliko pohvala vlastima na državnoj razini zbog usvajanja nekoliko reformskih zakona i napretka na europskom putu.

Secesionističku politiku i poteze vlasti Republike Srpske, koju predvode SNSD i Milorad Dodik, Schmidt označava kao ključne probleme iz kojih proizlaze uporni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, te potkopavanje državnih institucija.

Schmidt napominje i na neustavno djelovanje Narodne skupštine RS-a kroz usvajanje Izbornoga zakona, kriminalizaciju klevete, Zakona o stranim agentima, te Zakona o neprovođenju odluka visokog predstavnika.

Jedan dio izvješća Schmidt je posvetio i ustaljenom negiranju genocida u RS-u, promjeni naziva ulica u Srebrenici, te napadnima na povratnike na području cijele države. Nedonošenje amandmana na Ustav Federacije i izostanak imenovanja sudaca u Ustavni sud BiH, kritika je za vlast u Federaciji.

Povodom izvješća, pred Vijećem sigurnosti je govorio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Smatram da RS i njene vlasti teško krše Dejtonski sporazum. Antidejtonsko postupanje je prijetnja secesijom RS, to može donijeti teške posljedice za BiH i cijeli region. Mi u međunarodnoj zajednici moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati. Situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali može biti krhka i može se pogoršati. Pozivam lidere da ne reagiraju na provokacije. Evropski put može da ojača stabilnost BiH i svi trebaju da prihvate da niko ne može uništiti temelje kuće koje drugi žele da izgrade”, poručio je Schmidt.

(TIP/Izvor: federalna.ba)