Generalna skupština UN-a glasaće o rezoluciji o Srebrenici 23. maja

Generalna skupština UN-a razmatrat će rezoluciju o genocidu u Srebrenici 23. maja u 10 sati.

Rezolucija o Srebrenici trebala je biti razmatrana 2. maja ali je rasprava odgođena zbog proceduralnih stvari i postizanja konsenzusa.

Desetine svjetskih država opredijelile su se da podrže ili kosponzorišu nacrt rezolucije – među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

Ovu rezoluciju predložile su Njemačka i Ruanda, a kosponzori su još i Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Mogućnost usvajanja rezolucije kojom bi članice Ujedinjenih nacija potvrdile da je jula 1995. u području Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima, uzbunila je dio balkanske javnosti, i podstakla žustro negodovanje zvaničnika Srbije i RS.

Takođe, naišla je i na oštro protivljenje Rusije – države sa kojom Srbija i RS održavaju bliske političko-ekonomsko-vojne veze.

(TIP/Izvor: Federalna.ba/Foto: bhrt.ba)