Foto: U okviru obilježavanja Dana tuzlanskih jedinica održana Svečana akademija u Tuzli

U okviru obilježavanja Dana tuzlanskih jedinica, u utorak je u JU Narodnom pozorištu u Tuzli otvorena izložba ratnih fotografija tuzlanskih jedinica, nakon čega je održana Svečana akademija. Na Akademiji se obratio gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, ističući važnost ovog datuma u historiji grada.

“Boračka udruženja obilježavaju  Dan tuzlanskih jedinica koje su branile Tuzlu, ali i Bosnu i Hercegovinu. Imamo dvije manifestacije u pozorištu, svečanu akademiju, gdje se odaje počast jedinicama koje su branile naš grad i našu zemlju. Druga je izložba, koja nas podsjeća na tuzlanske brigade koje su dale ogroman doprinos u odbrani ne samo Tuzle, već čitave Bosne i Hercegovine”, rekao je gradonačelnik Lugavić.

“Kultura sjećanja je od suštinske važnosti kako bismo sačuvali spomen na događaje i ljude koji su obilježili našu historiju. Sve ove informacije i događaji ne smiju pasti u zaborav, a posebno je važno njihovo dokumentovanje kroz pisane riječi i fotografije. Na taj način, garantujemo da će Grad Tuzla svake godine, 15. i 16. maja, ovaj dan obilježavati na svečan način. Kroz kvalitetne referate i manifestacije prisjećat ćemo se svih važnih događaja koji su oblikovali naš grad i svjedoče o herojskoj odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine”, zaključio je gradonačelnik Lugavić.

Na Svečanoj akademiji uručena je Zlatna plaketa demobilisanom borcu Mirzi Ahmiću i  Zlatni štit, bivšem pripadniku Armije RBiH, Mensuru Aliću. U kulturno umjetničkom programu nastupao je Ženski vokalni ansambi “Iskre”.

(TIP)