Vučić: Srbija računa na pomoć partnera na putu euroatlantskih integracija

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i tom prilikom je istaknuo kako Srbija računa na pomoć partnera, među kojima je i Njemačka, te dodao kako od njih očekuje nastavak podrške eurointegracijama.

“Naglasio sam da nam je na tom, ne uvijek lakom putu potrebna pomoć naših partnera, kakva je Njemačka, te da računamo na nastavak podrške eurointegracijama kao i na konkretne poticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na EU putu”, rekao je Vučić tokom telefonskog razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Vučić je istaknuo kako je tokom razgovora imao “dobru i otvorenu razmjenu mišljenja” o “svim pitanjima od obostranog interesa” uključujući situaciju na Kosovu, privrednu saradnju i eurointegracije.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je “detaljno obavijestio kancelara Scholza o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu kao i o upornom izbjegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obveze, pogotovo u formiranju Zajednice srpskih opština”.

Vučić je istaknuo kako se Srbija dosljedno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i regiju zapadnog Balkana i da je to do sada uvijek pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Vučić je rekao da je zahvalio Njemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj mjeri doprinijele brzom napretku Srbije i da se posebno osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027.

(TIP/Izvor: Fena)