Video/Održan sastanak lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a; Dodik: Ništa nismo konkretno dogovorili

U Sarajevu je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan sastanak lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a. 

Video: Klix.ba

 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, nakon sastanka, izjavio kako ništa nisu konkretno dogovorili i da nije bilo moguće dogovoriti se jer raniji dogovori nisu ispoštovani. Smatra da današnji sastanak nije završen i da će u narednih sedam nastaviti razgovarati.

– Razgovarali smo o dogovorenim i nezavršenim pitanjima koja su i ranije bila na dnevnom redu, a jedno od tih pitanja je Budžet BiH. Razgovarano je i o Izbornom zakonu BiH. S naše strane mi ne možemo da ga prihvatimo na ovaj način – kazao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka.

Potencirao je izmjene u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, jer, po njegovom objašnjenju, postoje formalno-pravni uslovi za to.

– Treće pitanje je bilo Plan rasta vezano za projekte EU. Treba reći da smo učestvovali u ime RS na nivou premijera. Od 113 reformi dogovoreno je njih 110. Preostale tri za nas su teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na nivou BiH. Na to mi nećemo pristati, to je za nas neprihvatljivo, to je pitanje Ustava, a ne reforme – naglasio je Dodik.

Kazao je i to da Narodna skupština RS traži odgovornost za istup ambasadora u UN-u Zlatka Lagumdžije koji je pokrenuo pitanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je, po njegovom mišljenju „podvala“, te da poslije eventualnog donošenja rezolucije, „mnoge će stvari u BiH biti teško dogovoriti“

Nakon sastanka obratila se i Željka Cvijanović koja smatra da su današnji, ali i slični sastanci, bili neuspješni jer, po njenim riječima, ne realizuje se ono što je dogovoreno.

– Mislim da partije koje žele ozbiljno da vrše vlast moraju da imaju politički potencijal, da ono što dogovore da to provedu do kraja. Mislim da smo u stalnom deficitu jer nemamo partnere koji mogu da to urade – kazala je ona.

Iako su entitetske vlade razgovarale o Planu rasta, smatra da ne treba gubiti dodatno vrijeme.

(TIP/Izvor: Fena)