Foto: Solarna oluja izazvala spektakularnu auroru

Najjača solarna oluja u prethodne dvije decenije pogodila je Zemlju i izazvala spektakularne aurore širom svijeta.

Prema američkom Centru za predviđanje vremena u svemiru, intenzivna oluja na površini Sunca i izbacivanje koronalne mase desilo se juče, što je izazvalo “ekstremnu” geomagnetnu oluju.

Bila je to prva oluja ovog intenziteta od 2003. godine, kada je došlo do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja elektroenergetske infrastrukture u Južnoj Africi.

Zelena i plava svjetla, za koja se očekuje da će trajati nekoliko dana, viđena su od Britanije do Tasmanije, a zvaničnici u SAD rekli su da će opažanja biti moguća na jugu do Alabame i sjevernog dijela Kalifornije, prenijela je agencija DPA.

Najupečatljiviji prizori viđeni su u Evropi i dijelovima Sjeverne Amerike.

Aurora borealis osvijetlila je sinoć nebo iznad evropskog kontinenta. Zelene, roze, ljubičaste i druge tonove aurore borealis (sjeverne polarne svjetlosti) nad brojnim evropskim državama snimili su fotografi AA. ( Lukas Kabon – Anadolu Agency )

Naučnici kažu da najbolji pogled na auroru može da se dobije kroz kamere mobilnih telefona, koje su bolje u hvatanju svjetlosti nego ljudsko oko.

Vlasti širom svijeta upozorile su satelitske operatere, aviokompanije i elektrodistribucije da preduzmu mjere predostrožnosti u pripremi za moguće poremećaje zbog promjena u magnetnom polju Zemlje.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)