Jasmin Kadić: ‘Nema operacija na UKC Tuzla, SDA kadar uništi sve što dotakne’; Oglasili se iz UKC Tuzla…

Na UKC Tuzla ukinut je redovni program operacija. Tim povodom reagovao je Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

„Već mjesecima upozoravamo da kadrovi SDA uništavaju UKC Tuzla, zbog čega su životi onkoloških ali i svih drugih teško oboljelih pacijenata na ivici.Najnoviji primjer je ugrožavanje operativnog programa na UKC Tuzla, te se posljednjih dana operacije vrše samo najhitnijim slučajevima. Uređaj za anesteziju nije u funkciji jer nisu obnovili njegovu verifikaciju˝, izjavio je Kadić.

Prema dostupnim informacijama sa UKC Tuzla, opremu za operiranje imaju još samo za nekoliko dana.

˝Nedopustivo je da rukovodstvo ove zdravstvene ustanove nije na vrijeme poduzelo potrebne radnje niti upozorilo javnost na situaciju, što implicira da su im fotelje i uhodane šeme na osnovu kojih ostvaruju lične i stranačke interese, važniji od pacijenata bez obzira na Hipokratovu zakletvu.Podsjećamo i da smo u nekoliko navrata upozoravali da su ingerencije Vlade FBiH, koja je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dužna imenovati organe uprave kliničkih centara, nezakonito prebačene na kantonalni nivo. O tome će u narednim danima odlučivati Ustavni sud˝, istakao je Kadić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK poziva tužilaštva da ispitaju sukob interesa imenovanih rukovodilaca i nesavjestan rad istih u UKC-u Tuzla.

Oglasili se iz UKC-a Tuzla

Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla obavještava pacijente da se zbog redovnog servisiranja anestezioloških aparata na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u periodu 07. do 10. maja 2024. godine, privremeno reducira planirani operativni program.

˝Operativni zahvati hitnih stanja, onkoloških pacijenata, starijih osoba, djece i ostalih osjetljivih kategorija pacijenata će se sprovoditi redovno¨, saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

(TIP/Foto: Arhiva)

Komentar

Komentari su zatvoreni.