Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH održali sastanak sa komandanticom i novoimenovanim komandantom NATO štaba u Sarajevu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović i član Zajedničke komisije Zdenko Ćosić održali su u srijedu sastanak sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom McGahom i novoimenovanim komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Matthewom A. Valasom, koji će dužnost komandanta NATO štaba u Sarajevu preuzeti u petak, 10. maja ove godine.

Članovi Zajedničke komisije zahvalili su se generalici McGahi na predanosti u njenom radu na podršci i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini, kao i na saradnju i partnerstvu sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Ističući da izuzetno cijene aktivnosti NATO štaba u Sarajevu, posebno na planu izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH), te obuke pripadnika OSBiH koja je dala dobre rezultate i pomogla u uspješnoj realizaciji učešća pripadnika OSBiH u mirovnim misijama širom svijeta, članovi Zajedničke komisije posebno su istakli ulogu generalice McGahe u realizaciji studijske radne posjete Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Glavnom sjedištu NATO-a u Briselu i sjedištu Vrhovne komande NATO-a u Monsu, tokom koje se razgovaralo o bitnim temama koje se odnose na aktivnosti NATO-a u regionu Zapadnog Balkana i u Bosni i Hercegovini, kao i o nastavku saradnje institucija BiH sa NATO-om.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH poželjeli su dobrodošlicu i uspjeh brigadnom generalu Matthewu Valasu na dužnosti komandanta NATO štaba u Sarajevu, te izrazili uvjerenje da će saradnja Zajedničke komisije i NATO štaba biti uspješno nastavljena i dodatno intenzivirana.

Zahvaljujući se članovima Zajedničke komisije na podršci tokom obavljanja mandata, komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha kazala je kako pridaje veliki značaj radu Zajedničke komisije u nadzoru sektora odbrane i sigurnosti u BiH. Izrazila je uvjerenje da će i njen nasljednik, brigadni general Matthew A. Valas, također blisko sarađivati sa članovima Zajedničke komisije.

Sastanku je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, koji se  zahvalio generalici McGahi na saradnji sa Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika, te podršci NATO štaba u Sarajevu Ministarstvu odbrane BiH i OSBiH. Poželio je dobrodošlicu generalu Valasu i izrazio uvjerenje da će se saradnja sa NATO štabom u Sarajevu nastaviti s ciljem ostvarenja nadležnosti parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i jačanja zaštite ljudskih prava pripadnika OSBiH.

(TIP)