Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana

Svim  građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta,  čestitamo 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana.

Dan pobjede nad fašizmom ostaje jedan od najsvjetlijih trenutaka u historiji čovječanstva, kada su fašizam i nacizam poraženi. Bez obzira na pokušaje revizije historijskih činjenica, istina o hrabrosti antifašista i njihovoj borbi protiv zla uvijek će biti vodilja naše kolektivne svijesti.

Iako smo slavili pobjedu nad fašizmom 1945. godine, moramo biti svjesni da ta pobjeda nije u potpunosti iskorijenila fašizam. Zato je naša obaveza kontinuirano njegovati antifašizam kao temeljnu civilizacijsku vrijednost. Antifašizam ostaje naše jasno opredjeljenje u borbi za temeljne ljudske vrijednosti i bolju evropsku budućnost kojoj težimo.

Na ovaj značajan datum, odajemo počast svim hrabrim pojedincima koji su se borili protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995., žrtvujući svoje živote za više ideale. Njihova hrabrost i predanost podsjetnik su da nikada ne smijemo posustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma.

Grad Tuzla, zajedno sa svojim građanima, ostaje nepokolebljiv u čuvanju vrijednosti antifašizma, koje obilježavamo  9. maja.

Dr.sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle               

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle

(TIP)