Francuzi napravili najduži baget od preko 140 metara

Tim francuskih pekara izložio je baget dužine preko 140 metara, čime su oborili postojeći rekord za 10 metara koji su do sada držali Italijani.

Tim od 18 članova postavio je novi Guinessov svjetski rekord u gradu Suresnes, zapadno od Pariza, ispekvaši baget dužine 143,53 metra, oko 235 puta duži u odnosu na onaj tradicionalni koji svakodnevno pojede više miliona Francuza.

Za ovaj francuski baget bilo je potrebno 90 kilograma brašna, 60 litara vode, 1,2 kilograma soli i 1,2 kilograma germe kako bi se napravilo tijesto od 152 kilograma.

Članovi francuske unije pekara i poslastičari počeli su da mijese i oblikuju tijesto u 3.00 sata i kasnije ga stavili u specijalno konstrukisanu peć.

“Rekord za najduži baget zaista zahtijeva sportski duh i zajedništvo. U ovoj godini Olimpijskih igara čestitam svim našim pekarima”, rekao je predsjednik unije pekara. On je dodao da je baget suštinski važan dio francuskog gastronomskog nasljeđa, prenio je AFP.

Dio ovog rekordno dugog bageta, koji je morao cijelom dužinom da bude najmanje pet centimetara debljine, isječen je i podijeljen sa publikom, dok je ostatak dat beskućnicima. Prethodni najduži baget, dužine 132,62 metra, ispekli su italijanski pekari u gradu Como u Italiji 2019. godine. 

(TIP/Izvor: Srna/Foto: X)