Premijer Tuzlanskog kantona i načelnik Bratunca o izgradnji privredne zone

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju su činili premijer Irfan Halilagić, ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović posjetili su u subotu Bratunac gdje su položili cvijeće i odali počast na Memorijalnom kompleksu i mezarju ”Veljaci” a nakon toga i razgovarali sa načelnikom Opštine Lazarom Prodanovićem.

Iskazavši veliku zahvalnost na kontinuiranoj pomoći koju Vlada TK, putem aktivnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku povratak, pruža kroz izgradnju infrastrukture u Podrinju, domaćini današnjeg sastanka izrazili su želju za saradnjom u izgradnji novih industrijskih zona na području Bratunca.

„Detektovali smo neke projekte koji su značajni za ovu općinu i Vlada TK preko resornih ministarstava će uraditi sve da bude podrška realizaciji tih projekata. Načelnik nas je upoznao sa aktivnostima oko pokretanja privredne zone. Cijeneći da su TK i gradovi Tuzlanskog kantona zaista privredno potentni, da nekoliko gradova ima značajno razvijene privredne zone, smatramo da postoji i mogućnost zajedničkog djelovanja u smislu podjele tih određenih iskustava i saznanja kako bismo bili na usluzi. Kako bi naši privrednici bili na usluzi ovakvom značajnom projektu“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

„Fokus nam je sada na izgradnji vodovodne mreže na području Bratunca do Konjević Polja. Razgovarali smo o tome da ulažemo i da ćemo raditi na izgradnji novog obdaništa i radovala bi nas iskustva u smislu investiranja odn. izgradnje novih industrijskih zona“, potvrdio je načelnik Prodanović.

U pretprazničnoj atmosferi, uoči velikog praznika Vaskrsa, učesnici današnjeg sastanka uputili su i poruke građanima.

„Naš cilj je apsolutni mir i saradnja sa svakim. Sigurnost svakog građanina na području opštine Bratunac i da svaki građanin ima mogućnost da stvara, razvija i ostane ovdje. Nikakve dodatne tenzije bez obzira na različnosti u političkim stavovima ne smiju nas obeshrabriti u onome što je osnovno pravo a to je poštovanje ljudskih prava i sloboda svakog građanina. Drago nam je što se ovaj sastanak odvija u predvečerje jednog od najvećih pravoslavnih praznika, Vaskrsa. Želim da kažem da naše komšije, Bošnjaci, koji žive u Bratuncu treba da se osjećaju sigurno kao i svaki građanin, pripadnik srpskog naroda.

Zahvalan sam također predstavnicima lokalne vlasti iz reda bošnjačkog naroda ovdje koji participiraju u vlasti jer imamo zajedničke ciljeve – da uradimo više“, kazao je načelnik Opštine Bratunac Prodanović.

„Čvrsto vjerujemo da je ovaj sastanak samo prvi korak u našoj saradnji. Želimo da pomognemo sve građane općine Bratunac kroz naše aktivnosti, kroz rješavanje svakodnevnih životnih pitanja. Pitanja koja su za njih važna. A na taj način ćemo i mi kao javni dužnosnici poslati poruku odgovornosti i načina kako bi se ove funkcije, u pravilu, i trebale na pravi način obnašati“, kazao je premijer Halilagić iskoristivši priliku da svim građanima srpske nacionalnosti čestita predstojeći blagdan, pravoslavni Vaskrs.

(TIP)