Godišnjica masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Obilježavanje prve godišnjice tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, gdje je učenik K.K. iz vatrenog oružja ubio devetoro učenika i čuvara škole, počelo je jutros ispred te škole okupljanjem porodica ubijenih, rođaka, prijatelja i građana.

Obilježavanje godišnjice počelo je u 8,40 sati oglašavanjem sirena.

Mediji u Srbiji su u 8,41 na jednu minutu prekinuli emitiranje programa, u znak sjećanja na ubijene u tragediji.

Roditelji su u tišini palili svijeće i ostavljali cvijeće na prostoru ispred škole, kao i građani, rođaci, prijatelji ubijene djece i drugi učenici Ribnikara, koje kiša koja pada od jučer popodne nije spriječila da odaju poštu tragično nastradalima.

Za građane i sve koji žele da obilježe godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u knjige sjećanja tokom cijelog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje poruka posvećenih nastradalima počelo je od ranog jutra.

U Ulici kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija s motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života.

Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog sjećanja i ostat će u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maja 2023. godine.

Ispred škole su sve vrijeme stajala dvojica policajca, a Ulica kralja Milutina je zatvorena za saobraćaj.

Godišnjica ubojstva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara bit će obilježena na više lokacija u Beogradu, u okviru programa „Buđenje“.

Učenik K.K. je 3. maja prošle godine po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika osiguranja a zatim u dvoje učenika. Nastavio je hodnikom ka učionici, gdje je s vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima. Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dječaka koji je počinio ubistva, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dvije osobe iz streljane u kojoj je dječak učio pucati.

Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs)