Znanstvenici su otkrili koliko trebamo sjediti, spavati, stajati i vježbati u danu

Novo australsko istraživanje sugerira da je stajanje najmanje pet sati dnevno ključno za optimalno zdravlje. Znanstvenici vjeruju da su otkrili tačno koliko dugo trebamo provesti sjedeći, spavajući, stojeći i vježbajući svaki dan kako bismo održali srce zdravim.

Stručnjaci već godinama upozoravaju da predugo stajanje na mjestu povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući debljanje, dijabetes tipa 2, rak, pa čak i ranu smrt. Sada su otkrili da bismo trebali sjediti samo šest sati dnevno, dok bismo nešto više od dva sata na dan trebali potrošiti na energičnu tjelovježbu, poput vježbanja u teretani ili brze šetnje.

Lagana tjelovježba, poput obavljanja kućanskih poslova ili pripremanja večere, trebala bi trajati još dva sata u danu. Kada je u pitanju san, ključno je osam sati i dvadeset minuta.

“Ljudi će iskusiti trajne dobrobiti ovih mjera na zdravlje srca samo ako ih budu redovito provodili”, rekao je dr. Christian Brakenridge, autor studije i stručnjak za fiziologiju vježbanja na Tehnološkom sveučilištu Swinburne u Melbourneu.

U istraživanju je sudjelovalo 2300 volontera, praćeni su osam dana

Dr. Brakenridge tvrdi da kraće vrijeme sjedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, tjelesna aktivnost i spavanje daju veliki poticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

Znanstvenici su analizirali podatke više od 2300 volontera, u prosjeku starih 60 godina. Četvrtina je imala dijabetes tipa 2. Pratili su svoju aktivnost osam dana s pomoću monitora za praćenje koji je računao vrijeme koje je svaki sudionik proveo sjedeći, stojeći i spavajući.

Pišući za časopis Diabetologia, istraživači su zaključili: “Sjedeće ponašanje nepovoljno je povezano s kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sjedećem položaju i više vremena provedenog u tjelesnoj aktivnosti povezano je s poboljšanom razinom glukoze, inzulinskom osjetljivošću, razinama inzulina, postotkom masnoće te razinama triacilglicerola i kolesterola.”

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Ilustracija/ Unsplash)