Procedura u toku: Policajci iz TK nakon više od 30 godina trebali bi na redovan ljekarski pregled

Javnost je nedavno bila šokirana informacijom da aktivni policajci u Tuzlanskom kantonu od 1993. godine nisu imali redovan ljekarski pregled. To bi se konačno moglo promijeniti, jer je Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona raspisala javni poziv za pružaoca usluga ljekarskog pregleda.

– Imamo dvije zdravstvene ustanove na području TK koje mogu pružiti usluge ljekarskih pregleda i ja očekujem vrlo brzo da bude potpisan ugovor za slanje policajaca na redovne, odnosno periodične preglede. Postoje tri vrste ljekarskih pregleda za policiju, jedan je pregled za kadete prije upućivanja na Policijsku akademiju.

Pored toga trebali bi imati periodične preglede za policijske službenike, koji se obavljaju svake dvije za specijalnu policiju ili svake četiri godine za sve ostale pripadnike MUP-a TK. Pored toga postoje i vanredni ljekarski pregledi, koji se obavljaju po potrebi, kada rukovodilac organa utvrdi da neko od policijskih službenika ima naznake da nije zdravstveno sposoban da obavlja posao – kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Ljekarski pregled kadeta koji se upućuju na Policijsku akademiju obavlja se redovno, ali direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman nedavno je potvrdio da je “posljednji pregled aktivnih policajaca na kojem je bio obavljen 1993. godine”.

– Pokušavam od 2018. godine da organiziram ljekarski pregled za sve uposlenike, ali nema razumijevanja, jer zahtijeva malo više novčanih sredstava. Za ljekarski pregled 300 pripadnika Jedinice za javni red i mir i jedinice za specijalnu podršku osigurao sam sredstva 2022. godine i pregled je urađen. Ove godine su planirana su sredstva da se uradi pregled svih zaposlenika – rekao je Korman na press konferenciji povodom ubistva Amre Kahrimanović, koju je 7. februara u Tuzli počinio policijski inspektor Elvis Ćustendil.

Korman je početkom aprila potvrdio i da je od početka 2024. godine pristiglo 150 zahtjeva za uplatu staža osiguranja, što znači da će svi ti policijski službenici do kraja godine otići u penziju. Ova činjenica potcrtava jedan od velikih problema za policiju, a to je manjak kadra.

Vlada Tuzlanskog kantona ove sedmice je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za prijem 230 službenika u čin policajac, kao i 20 službenika u čin mlađi inspektor, u radni odnos na neodređeno vrijeme.

– Uprava policije MUP-a TK kao i ostale policijske agencije u Bosni i Hercegovini ima hroničan nedostatak izvršilaca. U ovom memomentu nedostaje nam oko 300 policijskih službenika, a imat ćemo konkurs za njih 250. Ono što nas zabrinjava je povećan broj zahtjeva za penzionisanje zaposlenih u Upravi policije. Nadam se da će se naći način da se policijski organi popune da ne bi došla u pitanje operativnost policije u TK – kaže ministar Mehanović.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić)