Kako na bh. građane utiče nacionalistička retorika, a kako poskupljenja?

Dok u posljednje vrijeme slušamo zapaljive političke izjave u Bosni i Hercegovini, bh. građani se bore s realnim problemima, kao što je konstantni rast cijena i loš životni standard. Kako na građane utiče nacionalistička retorika, a kako poskupljenja?

Igraju se s narodom. Zapale, pa gase. Ovako anketirani građani gledaju na zapaljivu političku retoriku i nizak standard u Bosni i Hercegovini. Kažu da su sa tankim kućnim budžetima postali majstori improvizacije i preživljavanja.

Politika stvara okvir za ekonomiju, rast i razvoj i nemoguće je jedno odvojiti od drugog, smatra ekonomski analitičar Damir Bećirović. 

“U uslovima ovakve političke retorike, uslovima neizvijesnosti vrlo je teško očekivati neki rast ekonomije, tako da u ovom momentu političke neizvijesnosti djeluje, ne samo na psihu građana, nego i na potencijal rasta ekonomije u državi”, ističe ekonomski analitičar Damir Bećirović.

I psiholozi se slažu da politička prepucavanja i zveckanje oružjem bude širok spektar negativnih emocija kod građana opterećenih lošim životnim  standardom.
 
“Budi osjećaj straha, nepovjerenja, diže napetost u ljudima, diže tenzije, onesposobljava ljude da funkcionišu normalno na planu emocija, na planu ponašanja”, naglašava psiholog Marko Romić.

Sociolog Vladimir Vasić smatra da je drsko i neodgovorno da političari potežu lažne patriotske priče, kako bi prikrili lošu socijalno ekonomsku i demografsku situaciju. 

“Nisu krivi obični građani već oni koji često potežu teške teme, iako su sami svjesni da od toga nema ništa, a da je realnost teška ekonomska situaicja u koju su nas doveli. Njima odgovarara da smo polupraznih stomaka i potpuno praznih džepova, jer lako je sa sirotinjom manipulisati”, naglašava Vasić.

Naši sagovornici zaključuju da su građani oguglali na učestala poskupljenja i da izostaju reakcije za razliku od retorike sukoba i podjela. Zbog toga su postali žrtve političara koji na jeftinom populizmu itekako profitiraju.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Dijana Vrhovac/Foto: Ilustracija/Agencija Anadolija)