Ronaldo prodao klub Cruzeiro

Legendarni brazilski fudbaler Ronaldo objavio je danas prodaju Cruzeira, kluba čiji je vlasnik postao prije dvije godine. “Moja misija je ostvarena. Cilj je bio da obnovim Cruzeiro, da ga vratim tamo gdje mu je mjesto i da ga predam pravoj osobi”, rekao je svjetski šampion iz 2002. godine na konferenciji za novinare u Belo Horizonteu.

Uz njega bio je i novi vlasnik kluba, Pedro Lourenco, milioner koji je na čelu jednog od glavnih supermarketa u zemlji.

Detalji o prodaji nisu saopšteni, ali lokalni mediji navode da će novi vlasnik, kao i njegov prethodnik, imati 90 odsto akcija za iznos procijenjen na 600 miliona reala (110 miliona eura).

U decembru 2021, Ronaldo je za iznos od oko 400 miliona reala preuzeo 90 odsto akcija Cruzeira, kluba u kojem je započeo karijeru 1993. godine. Četvorostruki šampion Brazila i dvostruki osvajač Kupa Libertadored, ekipa Cruzeira se borila kroz finansijsku i krizu upravljanja koja je dovela do njegovog ispadanja u drugu ligu 2019. godine.

Cruzeiro se odmah vratio u elitu pod vodstvom Ronalda, koji je prepolovio dug kluba, trenutno sedmog u brazilskom šampionatu.

Bivši igrač PSV-a, Intera, Barcelone i Real Madrida je ipak bio na meti kritika prošle godine zbog rezultata koji su se smatrali razočaravajućim jer je Cruzeiro sezonu završio na 14. mjestu.

“Cruzeiro je bio na intenzivnoj njezi, a sada se udobno odmara u bolničkom krevetu”, rekao je Ronaldo, prenijevši svom nasljedniku zadatak da klub iz Belo Horizontea napravi ponovo velikim u Brazilu.

“Svjestan sam da je to težak zadatak, ali sam spreman”, odgovorio je Pedro Lourenco.

(TIP7Izvor: Beta/Foto: Federalna.ba)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…