Koliko će ove sezone koštati polupansion u Neumu, a koliko u Makarskoj

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more i ovo će ljeto biti nemoguća misija. Oni, koji si i mogu priuštiti višednevni odlazak na ljetovanje, iz putničkih agencija kažu da radije biraju dalje destinacije zbog povoljnijih cijena.

Tako su ove godine ponovno među najbiranijim daljim destinacijama Tunis, Egipat, Turska i Grčka, dok će oni koji si ne mogu priuštiti ni jeftinije ljetovanje i ovo ljeto provoditi na rijekama jer je ljetovanje, posebno na Jadranu, odavno postalo luksuz.

Budući da se već naveliko “šuška” o novom rastu cijena, provjerili smo kako se kreću cijene smještaja. Naravno, na umu valja imati i da su cijene vikendom i u sezoni uvijek više od onih radnim danom te u predsezoni i postsezoni. Kada gledamo jedini bh. grad na moru, već se uvelike vrše pripreme za nadolazeću sezonu, piše Večernji list.

Od 40 do 65 eura odnosno od 80 do 130 KM

Kada je pak riječ o smještaju, za hotel s četiri zvjezdice, polupansion, po osobi u junu i septembru cijene se kreću od 40 do 65 eura odnosno od 80 do 130 KM. Cijene, kao i u susjednoj Crnoj Gori i Hrvatskoj, u samom jeku sezone će rasti.

Ako odlučite posjetiti Neum u julu i avgustu, za smještaj će biti potrebno pripremiti od 50 do 80 eura po danu odnosno od 100 do 160 KM. Tačnije, za sedam dana boravka u polupansionu potrebno je od 700 do 1120 KM. Što se tiče apartmana, njih preko Bookinga možete naći po cijeni od 35 eura (75 KM) pa nadalje u odnosu na lokaciju i opremljenost.

Trend rasta cijena ove godine nastavit će se i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu stoji 535 eura, što je oko 1050 KM. Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice udaljenom 350 metara od jedne od najljepših plaža u Brelima platit ćete 665 eura ili 1300 KM. Jedna noć u apartmanu u Splitu stoji od 176 pa sve do 978 KM.

Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutno se kreću između 100 i 150 KM, pa i više. Osim navedenoga, u obzir treba uzeti i cijene u trgovinama, restoranima i kafićima, parkiranje…, a sve to iziskuje dodatne troškove.

Kada se zbroje svi troškovi, porodica koja želi nekoliko dana odmora provesti u Crnoj Gori bit će potrebno između 3000 i 4000 KM, a onima koji planiraju nekoliko dana u jeku turističke sezone provesti u susjednoj Hrvatskoj trebat će i do 5000 KM.

I agencije za putovanja, doznajemo, već od početka godine bilježe veći broj upita i rezervacija za ljetovanje, a oni, kažu u agencijama, koji su uhvatili ponude “first minute” mogli su nešto i uštedjeti.

Moguće uštedjeti i do 30 posto novca

– Već nakon prve objave ponuda za ljetovanje i cijena počinju upiti i rezervacije. Svake godine imamo značajan broj onih koji uhvate i dodatne popuste rezervirajući dok traje “first minute” ponuda. To je stvarno isplativo jer je moguće uštedjeti i do 30 posto novca.

Naravno, ta cijena nije fiksna nego ovisi o hotelu, kao i vrste usluge koju klijenti traže. Ali definitivno se itekako isplati rezervirati odlazak na putovanje dok traje ta ponuda. U ponudi imamo i plaćanje na 24 ili 48 rata, što bh. građani također itekako koriste. Sve to su neke pogodnosti koje im omogućavaju lakše podnijeti troškove ljetovanja – priča djelatnica agencije za putovanja.

Kako dodaje, brojni hoteli imaju dodatne pogodnosti za porodice s djecom.

– Veliki broj hotela, kada govorimo o dalekim destinacijama, nudi besplatan smještaj ili plaćanje pola cijene za djecu do određenih godina, kao i oslobađanje određenih pristojbi koje odrasli moraju plaćati, što je, kaže nam također, jedan oblik uštede.

Daleke destinacije

Provjerili su i kako se kreću cijene ljetovanja kada je riječ o daljim destinacijama. Cijene hotela kreću se od nešto više od 900 KM pa do više od 2400 KM. Sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice početkom jula s “all inclusive” uslugom jednu osobu će stajati 995 KM, a ako računamo da na odmor ide četveročlana porodica, dolazimo do iznosa od 3980 KM, koliko im je potrebno za ovu destinaciju.

Hotel u Kemeru s četiri zvjezdice s “all inclusive” uslugom u Turskoj, na rivijeri uz Antalyju po osobi stoji 1199 KM, što znači da je četveročlanoj porodici za odmor potrebno 4796 KM. Oko 3200 KM potrebno je za ljetovanje u albanskom ljetovalištu Drač.

Cijene MSC krstarenja za osam dana kreću se od 1400 do 2350 KM. Zakintos, Kavos, Lefkada i Kuşadası nalaze se u posebnoj ponudi za mlade, a za 12 dana – 10 noćenja na nekoj od ovih destinacija potrebno je izdvojiti od 430 KM do 630 KM.

(TIP/Izvor: Fokus.ba/Foto: Ilustracija/Fena)