Amra Nadarević Vodenčarević poziva Skupštinu TK da posthumno dodijeli priznanje Grahamu Bamfordu

U ponedjeljak je godišnjica smrti Grahama Bamforda, čovjeka koji se prije 31 godinu spalio ispred zgrade Britanskog parlamenta zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke, tražit će na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona da se Bamfordu posthumno dodijeli Povelja Tuzlanskog kantona.

Bamfordov čin hrabrosti i solidarnosti s ljudima Bosne i Hercegovine ostavlja neizbrisiv trag u našim srcima. Njegova poruka, pronađena nakon njegove smrti, jasno oslikava duboku zabrinutost za sudbinu nedužnih civila te poziva na hitno djelovanje kako bi se zaustavila patnja i okončao rat. Tada je u poruci Graham napisao: ‘Britanska vojska mora zaustaviti rat, nasilno ako je potrebno. Britanska vojska ne smije biti počasnom gardom na masovnoj sahrani. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju da im političari daju ono što sigurno mogu dati – vojnu zaštitu. Ne smiju stajati sa strane i mirno posmatrati.’

˝Uvažavajući njegovu duboku predanost promicanju mira, zaštiti ljudskih prava i dostojanstva svakog čovjeka, smatram da je posthumna dodjela Povelje Tuzlanskog kantona Grahamu Bamfordu prikladan način da mu se odamo počast i zahvalimo za njegov nesebičan doprinos borbi za pravdu i mir˝, istakla je zastupnica Nadarević Vodenčarević.

(TIP)

Komentar

  • Samo Bosna says:

    podrška za inicijativu…ovo ima veze, za razliku od biste Martinu L Kingu, kome svaka čast, ali nema veze sa TZ

Komentari su zatvoreni.