Svečano otvoren Islamski centar ‘Sultan Ahmed’ u Zenici

Islamski centar “Sultan Ahmed” u Zenici u subotu je svečano otvoren u okviru manifestacije “Dani vakufa”, koju organizuje Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom ovog projekta, Medžlis Islamske zajednice Zenica dobiva reprezentativan objekat koji će biti ponos Islamske zajednice, ali i će sasvim sigurno i na mnoge načine uljepšati ovaj dio Bosne i Hercegovine. Objekat će osigurati izuzetno kvalitetne uvjete za nesmetano odvijanje i razvoj vjerskog i kulturnog života, objavila je agencija MINA.

“Danas smo kao zajednica ponosni. Održali smo se na nogama i nismo klonuli duhom. Obnavljamo i gradimo svoju domovinu i produciramo nova intelektualna, umjetnička i duhovna ostvarenja. Vitalnost i kreativnost koje pokazujemo naša srca ispunjavaju radošću i nadom”, rekao je ovom prilikom reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ocijenio je da Islamski centar predstavlja krupno vakufsko dobro u našoj zemlji i svjedoči snažnom iskoraku u ukupnom razvoju zajednice muslimana.

“Ovaj centar rezultat je i našega razumijevanja vremena i okolnosti u kojima živimo i našeg nastojanja da zaštitimo sebe i svoju djecu od negativnih utjecaja, kojima smo izloženi svakodnevno. Ranije smo imali džamije i mektebe, kao jedinu infrastrukturu, jedini kanal kroz koji smo se mogli izraziti; sada, Bogu hvala, imamo infrastrukturu koja zadovoljava i druge potrebe – socijalne, kulturne, edukativne i tako dalje”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević izjavio je da današnje otvaranje Islamskog centra nije pobjeda onih koji vode Islamsku zajednicu, već svih onih koji su bilo kako, pa i na najmanji mogući način doprinijeli da se današnji dan desi.

Uz osvrt na cjelokupan proces izgradnje Islamskog centra, muftija Dizdarević je poručio da je ovaj projekat svjedočanstvo ustrajnosti, truda, zalaganja i činjenja dobra.

U 5.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora nalaze se konferencijske sale, velika biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafeterija, poslovni prostori, mokri čvorovi i drugi prateći sadržaji.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

“U ovaj centar su se ugradile i institucije države i privredni sektor. Pripala nam je čast da zajedno sa reisul-ulemom i muftijom Dizdarevićem i našim partnerima iz Kuvajta obezbijedimo sredstva potrebna za dovršetak ovog impozantnog i specifičnog vakufa”, kazao je tokom svog obraćanja direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Kamen temeljac za izgradnju Kompleksa Sultan-Ahmedove džamije u Zenici postavljen je 7. maja 2008. godine.

Predstavnici MIZ Zenica došli su na ideju gradnje modernog islamskog centra koji će biti mjesto okupljanja građana Zenice, ali i mladih koji će u njemu pronaći brojne sadržaje za slobodno vrijeme i svoje dodatne aktivnosti.

Ovom prilikom su se obratili i generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt Naser El-Hamed, te generalni direktor Humanitarne organizacije En-Nedžat iz Kuvajta, koji su govorili o značaju koji ovakvi objekti imaju u društvenoj zajednici.

“Ovaj projekat ubraja se u jedno od najboljih i najefikasnijih sredstava u misiji proklamovanja islamske vrijednosti, ali i učenja arapskog jezika. Nas je doista Allah počastio da budemo u službi sunneta uvakufljenja, kao što nas je počastio time da čuvamo vakuf i radimo na njegovom unapređenju“, kazao je El-Hamed.

U okviru protokola govorili su glavni imam MIZ Zenica Sumedin Kobilica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, generalni direktor Arcelor Mittala Zenica Nikhila Mehte, te premijer ZDK-a Nezir Pivić.

Tom prilikom su posebno istakli značaj ovog objekta, ne samo za Zenicu i Islamsku zajednicu nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu.