Šamar iz Ambasade SAD: Šokantno je da ministar Isak slavi, Selmanović i Munjić trebaju biti suspendirani!

Ambasada SAD u BiH oštro je kritikovala Ramu Isaka, ministra unutrašnjih poslova FBiH koji je priredio doček direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću i šefu specijalne jedinice Mustafi Selmanoviću nakon njihovog puštanja na slobodu u sklopu akcije “Crna kravata 2”.


– Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška kaznena djela. 


Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se odbranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona.


Izdaja je povjerenja javnosti kad god se službenici za provođenje zakona, tužiteljstvo ili sudstvo optuže za njegovo kršenje. Nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogući povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zlouporabe položaja.


Javni dužnosnici protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja trebaju biti suspendirani do okončanja istrage – navodi se u saopćenju Ambasade SAD u BiH.

(TIP/Foto: Federalna.ba)