Helez: Dodikov korak ka otcjepljenju je objava rata, pozivam ga da se okani ćorava posla

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez poručio je predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku da zaboravi otcjepljenje od BiH jer bi u tom slučaju došlo do rata.

“Nema većeg rata nego Dodikov korak ka otcjepljenju. To je objava rata. Pozivam Dodika da se okani ćorava posla, da zajedno radimo. Najviše će stradati narod iz RS-a. BiH je ozbiljna, priznata država. Svako ko ne želi da živi u BiH – ne mora. Poručujem i njemu i Nešiću da nema otcjepljenja niti će ga ikada biti. Stradat će svi. Ne mogu da vjerujem da smo zaboravili šta se sve dešavalo u BiH prije trideset godina,” ističe Zukan Helez u gostovanju na Face TV.

Dodikova izjava o tome da “muslimani ne putuju kroz Republiku Srpsku” Helez smatra “neozbiljnom i dječijom”.

“To su neozbiljne, dječije izjave. Ja ću sada proći kroz Republiku Srpsku, pa ću mu se javiti telefonski. Mediji o njemu dvadeset godina isto pričaju: “Otcijepiće se. Ko će priznati njegovo otcjepljenje? Nema valutu, nema ništa… kao djeca kad se igraju. To nije ozbiljna priča”, izjavio je Helez.

On se osvrnuo i na priču o ugroženosti povratnika i navodnom naoružavanju Srba, navodeći da nema zvaničnih podataka od policijskih agencija o bilo čijoj ugroženosti.

“Znam šta nam je raditi ukoliko dođe do problema. Ima da štitim granice BiH, što je i napisano u Zakonu o odbrani”, rekao je Helez.

(TIP/Izvor: N1/Foto: F.Z.)