Obilježeno 30 godina postojanja i rada Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle

U povodu obilježavanja 30 godina rada i postojanja Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle, u petak je upriličeno odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a u Narodnom pozorištu Tuzla održana i je Svečana akademija.

Predsjednica Upravnog odbora Organizacije, Sabira Mićanović, u uvodnom obraćanju je istakla da je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle, tokom svih ovih godina rada i postojanja, čuvala uspomenu i dignitet najboljih sinova grada Tuzle i Bosne i Hercegovine. “Danas je 26. april 2024. godine kada obilježavamo 30 godina od nastajanja i postojanja organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle. To je prva organizacija porodica šehida i poginulih boraca koja je formirana nakon pogibija koje su nastale već od 90-tih. Osjetila se potreba da se oni koji su ostali iza najboljih sinova Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote, da se a formira udruženje koje će brinuti o onima koji su ostali iza poginulih šehida i boraca, a cilj je briga o njima, briga o djeci koja su ostala.To je ovo Udruženje”, kazala je predsjednica Udrženja Mićanović.

Gradonačelnik Lugavić obraćajući se prisutnima istaknuo je da su sve organizacije koje njeguju tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata prepoznate i podržane od strane Grada Tuzle. “Obilježavanje 30 godina rada Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle je posebno važno kako se nikada ne bi zaboravile žrtve koje su dale svoje živote za slobodu i mir. Uvijek treba da odajemo dužnu počast svim žrtvama koje su utkale svoje živote u našu slobodu, naš mir da bi mogli da živimo, da radimo, da se školujemo, da planiramo naš budući život jer bez njihovog žrtvovanja bez njihovih života, koji su oni utkali u našu državu i u naš grad mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo mogli pričati o nekoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Grad Tuzla kontinuirano podržava rad ovih organizacija s ciljem očuvanja sjećanja na žrtve rata i prenošenja njihove važne uloge na buduće generacije kako bi znale šta nam se dogodilo i znale  da cijene onu slobodu u kojoj će oni u budućem periodu uživat.”

U sklopu svečane akademije, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle dodijelila je priznanje Zlatna plaketa gradonačelniku Tuzle, dr.sc. Zijadu Lugaviću, kao i drugim istaknutim pojedincima, za njihov izuzetan doprinos u radu i funkcionisanju organizacije.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle osnovana je 1994. godine i tokom svog postojanja pružala je podršku članovima porodica poginulih boraca. Njihov angažman i doprinos u ostvarivanju programskih ciljeva i zadataka bio je neprocjenjiv tokom proteklih 30 godina.

(TIP)