Festival “Kuhaj, peci, reci” u Gradačcu, očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine

Dodijelom zahvalnica i revijalnih certifikata za tradicionalna jela bosanskohercegovačke kuhinje, u Gradačcu je završen gastro festival “Kuhaj, peci, reci” na kojem su učestvovali predstavnici ugostiteljskih objekata iz Gradačca, Modriče i Srebrenika te udruženja i neformalne grupe građana koji baštine tradicionalna jela Bosne i Hercegovine.

“Manifestacija ‘Kuhaj, peci, reci’, koja je jedina u Bosni  Hercegovini ovog tipa, ima za cilj očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. To ćemo nastaviti i u budućnosti kroz program certifikacije, brendiranja i zaštite geografskog porijekla tradicionalnih jela. Želja nam je da do početka 51. međunarodnog ‘Sajma šljive’ certificiramo ukupno deset tradicionalnih jela koja će se posluživati turistima i gostima u Gradačcu i okolini”, rekla je Nadira Duraković, predsjednica Turističkog vijeća Turističke zajedice grada Gradačca.

Učesnici festivala, hoteli i restorani, predstavili su četiri tradicionalna jela koja će ići u certifikaciju – gradačačka kutija, teletina sa bamijom, suhe šljive sa orasima i hurmašice sa pekmezom od jabuka.

“Oni od danas startaju sa pripremom jela za cetrifikaciju. Trebaju usvojiti sastojke jela, tehnološke postupke pripreme i načine serviranja”, rekao je Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane.

Stručni dio izrade receptura, uputa za pripremu i definisanja sastojaka te certifikaciju će raditi Udrženje kuhara u Bosni i Hercegovini i Kulinarska Academia Sarajevo.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Gradačca, a porkrovitelj Grad Gradačac.

Ova dvodnevna manifestacija održana je na bijeloj kuli Husein-kapetana Gradaščevića.

(TIP/Izvor: Fena)