Završene kvalifikacije u rukometu za Evropsko prvenstvo za žene

Za najbolje evropske rukometašice, ova godina će biti veoma značajna jer ih čekaju dva velika takmičenja. Jedno od njih su svakako Olimpijske igre koje će se ovoga leta održati u Parizu, a drugo je Evropsko prvenstvo koje je planirano za kraj godine. Kvalifikacije za ovo takmičenje su upravo završene, pa smo tako dobili imena svih reprezentacija koje će za šest meseci učestvovati na Evropskom prvenstvu. Ono što je nama svakako najvažnije je i da su reprezentativke Srbije izborile plasman među 24 reprezentacije koje će učestvovati na završnom turniru ženskih rukometnih selekcija Starog kontinenta.

Zemlje domaćini Prvenstva

Evropsko prvenstvo za rukometašice će biti održano od 28. novembra do 15. decembra ove godine u tri zemlje – Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj. Gradovi u kojima će igračice igrati su Beč i Insbruk u Austriji, Debrecin u Mađarskoj, i Bazel u Švajcarskoj. Interesantno je da je Norveška dvostruki branilac titule. Reprezentativke ove zemlje su osvojile Evropsko prvenstvo i 2022. godine kada su u finalu pobedile Dansku, ali i dve godine ranije, 2020. godine kada su u finalu bile bolje od rivalki iz Francuske.

Format kvalifikacija

U kvalifikacijama koje su završene početkom aprila učestvovala je 31 reprezentacija. Sve ove selekcije su bile podeljene u osam grupa – u sedam grupa je bilo četiri selekcije, a u jednoj grupi je bilo tri selekcije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane ekipe su direktno imale plasman na Evropsko prvenstvo, a tu šansu su dobile i četiri najbolje plasirane ekipe koje su zauzele treće mesto u svojim grupama tako da se vredelo boriti do samog kraja ovih kvalifikacija.

Kvalifikacione grupe 1 i 2

U grupi 1 kvalifikacija takmičile su se selekcije Rumuije, Hrvatske, Grčke i Bosne i Hercegovine. Rumunke su ovde ostvarile maksimalan učinak – imale su svih šest pobeda u šest mečeva, te su osvojile prvo mesto. Hrvatice su bile druge sa četiri pobede i dva poraza, i one su isto tako uspele da se kvalifikuju za završni turnir. Nažalost, pokazalo se da je ženska reprezentacija naših suseda, Bosne i Hercegovine u rukometu i dalje prilično slabašna što su mnoge lokalne kladionice i predviđale, te je sa svih šest poraza zauzela poslednje mesto u ovoj grupi.

Grupa 2 donela je neizvesnu bitku za drugo mesto, a kasnije će se ispostaviti da je to bila samo formalnost jer su se i drugoplasirana i trećeplasirana selekcija plasirale dalje. Ovde su igrale Nemačka, Ukrajina, Slovačka i Izrael. Nemice su opravdale status favoritkinja, i osvojile su maksimalnih 12 bodova. Ukrajinke su bile druge sa 7 bodova, a Slovakinje treće sa 5 osvojenih bodova.

Kvalifikacione grupe 3 i 4

U grupi 3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu za žene, takmičile su se selekcije Holandije, Češke Republike, Portugalije i Finske. Kao što je bilo i očekivano, Finkinje ovde nisu mogle da pariraju rivalkama, pa su osvojile poslednje mesto. Holanđanke su bile prve sa svih šest pobeda, Čehinje su bile druge sa četiri pobede i dva poraza, a reprezentativke Portugalije su osvojile treće mesto sa četiri boda, ali im je i to bilo dovoljno da izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

U grupi 4, snage su odmeravale selekcije Francuske, Slovenije, Italije i Letonije. Francuskinje su bile i više nego sigurne u ovoj grupi – ostvarile su maksimalnih šest pobeda, i tako zauzele prvo mesto. Slovenkinje su bile druge sa četiri pobede i dva poraza, i ove dve reprezentacije su se plasirale na završni turnir.

Kvalifikacione grupe 5 i 6

U kvalifikacionoj grupi 5 našle su se selekcije Španije, Severne Makedonije, Litvanije i Azerbejdžana. Nakon izvlačenja grupa, jasno je bilo da su reprezentacije Litvanije i Azerbejdžana ovde apsolutni autsajderi, a mečevi i rezultati u ovoj grupi su to samo i pokazali. Reprezentativke Španije su u ovoj grupi ubedljivo zauzele prvo mesto – na kraju su imale svih šest pobeda. Rukometašice Severne Makedonije su imale samo dva poraza od selekcije Španije, a u ostalim utakmicama su pobedile, pa su osvojile drugo mesto, i na taj način izborile plasman na Evropsko prvenstvo.

Grupa 6 se u Srbiji sigurno najviše pratila jer se u njoj takmičila i naša reprezentacija. Mi smo bili u grupi sa Crnom Gorom, Turskom i Bugarskom, i davane su nam realne šanse da izborimo plasman među 24 najbolje reprezentacije u Evropi. U prvom kolu, Srbija je vrlo ubedljivo savladala Bugarsku. U drugom kolu, remizirali smo na gostujućem terenu sa reprezentacijom Turske. Onda su došla dva duela sa selekcijom Crne Gore. Iako su Crnogorke u ovom trenutku sigurno jače i kvalitetnije rivalke, Srbija je u oba meča izgubila samo sa golom razlike dokazavši da ima dosta potencijala. U petom kolu, Srbija je opet vrlo ubedljivo savladala najslabiju reprezentaciju u našoj grupi, selekciju Bugarske. U šestom kolu, naše rukometašice su savladale selekciju Turske, i tako su zauzele drugo mesto koje im je garantovalo učešće na Evropskom prvenstvu. Crnogorke su bile prve sa maksimalnih 12 bodova, a Turkinje su bile treće sa pet bodova, ali su i one uspele da se kvalifikuju među najbolje ženske rukometne reprezentacije. Ovo je veoma značajan uspeh za našu reprezentaciju, jer su izabranice Uroša Bregara još jedanput pokazale da mogu da se nadmeću sa najjačim reprezentacijama, i da na Evropskom prvenstvu neće nikome biti lak rival.

Kvalifikacione grupe 7 i 8

U sedmoj kvalifikacionoj grupi, takmičile su se selekcije Švedske, Islanda, Farskih Ostrva i Luksemburga. Ovde nije bilo puno dileme oko toga ko će osvojiti prva dva mesta – Šveđanke su bile prve, a Islanđanke druge. Interesantno je da su reprezentativke Farskih Ostrva zauzele jedno od četiri najbolja treća mesta, i da će i one učestvovati na Evropskom prvenstvu.

U grupi 8 su bile samo tri reprezentacije – Danska, Poljska i Kosovo, pa je ova grupa bila verovatno najmanje zanimljiva za klađenje uživo. Danska je na kraju ubedljivio osvojila prvo mesto sa sve četiri pobede, dok su Poljakinje bile druge, i na taj način su se i one plasirale na Evropsko prvenstvo.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.