Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi s imenovanjem sudije u Ustavni sud BiH

Predsjedavajući Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) Mahir Mešalić uime tog kluba podnio je inicijativu u PFBiH da se odlučivanje o imenovanju nedostajućeg sudije/sudinice u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodi do donošenja Mišljenja Venecijanske komisije na plenarnom zasjedanju, koje će biti održano 21. i 22. juna ove godine.

Mešalić u obrazloženju ove inicijative podsjeća da je u tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željko Komšić 15. marta ove godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope.

– Smatrajući kako odredbe Ustava Bosne i Hercegovine kojim se uređuje način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine nisu dovoljno precizne, te da ostavljaju mogućnost da se u najvišu sudsku instancu imenuju osobe koje nemaju dovoljno iskustva, znanja i kapaciteta za obavljanje složenih poslova i zadataka sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Željko Komšić u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 15. marta 2024. godine uputio je zahtjev za Mišljenje Venecijanske komisije, najvišeg pravnog autoriteta u Evropi, u smislu poređenja takvog nepreciznog sistema izbora ustavnih sudija sa praksom u zemljama Vijeća Evrope, te zatražio odgovarajuće Mišljenje i Preporuke – navodi Mešalić u obrazloženju.

Osim toga, kako je dodao Mešalić, stvara se pogrešna praksa da se u Ustavni sud BiH imenuju sudije u okviru nekih etničkih kvota iako to nije propisano ustavom, što zahtjev Komšića čini dodatno opravdanim.

Pozivajući se na pravo iz Poslovnika Zastupničkog doma Mešalić je zatražio od svih drugih klubova zastupnika i nezavisnih kandidata, da se pitanje imenovanja sudija/sudinica u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odloži sve dok Venecijanska komisija ne donose svoje Mišljenje i Preporuke koje se tiču tog izuzetno važnog pitanja.

– Pored toga, želimo podsjetiti da su Mišljenja i Preporuke Venecijanske komisije od velikog značaja u okviru evropskih integracija, posebno radi mogućnosti otvaranja pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, gdje u Klasteru 1, koji ima naziv „Osnove” (eng. Fundamentals) postoji posebna oblast koja se tiče pravosuda i pravosudnog sistema, čiji rad i funkcionisanje mora biti usklađeno sa evropskim normama, vrijednostima i postojećom praksom. Zato želimo posebno podcrtati da bi eventualno imenovanje sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine koje bi bilo u suprotnosti sa predstojećim Mišljenjem i Preporukama Venecijanske komisije, moglo nanijeti ozbiljnu i nepopravljivu štetu Bosni i Hercegovini unutar procesa evropskih integracija – ističe Mešalić u obrazloženju ove incijative, saopćeno je iz Demokratske fronte.

(TIP/Izvor: Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…